Annons

Annons

Annons

Snuskiga ortsnamn lockar fräcka skylttjuvar

Text

Ortsskyltar med udda namn är eftertraktade. Men varje skylt kostar tusentals kronor att ersätta.

För att göra det besvärligt för tjuvarna ser Trafikverket till att det inte ska vara enkelt att ta ner dem.

Ortsskyltar med udda namn är eftertraktade. Bara i Kronobergs län försvinner ett tiotal skyltar varje år.

Porrarp, Rumpeboda, Pungpinan och Fröslida – Sverige är fullt av småorter med konstiga namn. Det tycker många är så kul att de inte kan hålla fingrarna i styr. Bara i Kronobergs län försvinner ett tiotal ortsskyltar varje år, något som P4 Kronberg var först med att rapportera om.

Annons

Annons

– Ofta är det något komiskt ur betraktarens synvinkel. I Växjö har vi Fylleryd som försvunnit några gånger. Vi har också en enskild vägvisning till Runkarp, säger Anders Bengtsson, projektledare för drift och underhåll på Trafikverket.

För några decennier sedan var det mest varningsskyltar för älg som försvann från vägarna. Det gick så långt att dåvarande Vägverket borrade hål i skyltarna för att få stopp på turisterna som ville ha en souvenir med sig hem.

– Men det har lugnat ner sig betydligt. Nu finns det företag som säljer sådana skyltar och då stillar man sitt behov på det sättet kanske.

I stället är det ortsskyltar med lite udda namn som försvinner med jämna mellanrum. De kostar mellan 5 000 och 15 000 kronor att ersätta, beroende på storlek. För att få stopp på stölderna ser Trafikverket i Blekinge till att de mest stöldbegärliga skyltarna inte är så enkla att ta ner.

– Där har vi kanske lyckats. De har fått vara ifred nu ett tag. Man får ha större verktyg för att få ner dem, säger Anders Bengtsson.

Krister Zeidler/TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan