Hur ska Vetlanda kommun agera om en anställd kommer tillbaka till jobbet och har smittats av nya Corona-viruset? Något svar på frågan kunde inte ges under måndagen, men riktlinjer ska utarbetas.

Laszlo Pálffy, HR-chef på kommen, berättar att ett förslag på direktiv ska presenteras under tisdagen.

Vetlanda kommuns plan för pandemisk influensa är från 2009 och den kommer nu att ses över i och med nya coronavirusets spridning.

"Vi har ingen kris än, men vi har en del frågor ute i verksamheterna", säger Magnus Färjhage om oron inför coronaviruset.
— Vi håller på att samla ihop bilen. HR (personalavdelningen, reds. anm.) håller på att titta över vad vid ska säga till vår personal. Vi har inte gått ut med något entydigt än, säger Magnus Färjhage, kommundirektör på Vetlanda kommun.
Annons
Annons
Frågan är vad kommunen gör för att försöka hindra spridningen av smittan? Kommunen är den enskilt största arbetsplatsen i kommunen med över 2 000 anställda, och i dagsläget finns inga uttalade restriktioner. En anställd kan i princip åka utomlands, ta med sig smittan hem och gå till jobbet.
— Det finns personer som av olika anledningar varit utomlands och det har varit en del frågetecken, så vi håller på att samla ihop bilden. Vi har ingen kris än, men vi har en del frågor ute i verksamheterna, säger Magnus Färjhage.
Plan ska tas fram
Färjhage berättar att ett möte ska hållas under tisdagen och då beslutas hur man ska gå vidare med frågan. En av dem som ska få information är Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, som ansvarar för patienter i den kommunala sjukvården, som exempelvis äldreomsorg.
År 2009 tog kommunen fram en pandemiplan i samband med svininfluensan.
— Den planen finns ju kvar. Jag vill veta om vi kan använda samma plan, om det finns material att ta fram eller om den ska uppdateras, säger hon.
— Då blev det ingen pandemi inte som man förväntat sig. Då fanns också vaccin och vi hade massvaccinering. Här finns inte vaccin, säger Helen Karlsson.
Har du märkt av en oro för smittspridning?
— Jag har fått frågor från chefer, men inte mycket. Man ska inte förstora upp det här, svarar Helen Karlsson som får veckobrev från smittskydd och vårdhygien i Jönköping.
På tisdagen uppgraderade Folkhälsomyndigheten risken för allmän spridning av nya coronaviruset i Sverige från låg till måttlig.
Annons
”Alla kommuner jobbar med detta”
Det är HR-kontoret, alltså personalavdelningen, som nu håller i frågan. Laszlo Pálffy, som är HR-chef i kommunen, berättar att ett förslag på direktiv ska presenteras under tisdagen.
Annons
— Alla kommuner jobbar med detta nu och vi har tagit kontakt med Jönköping och Borås, som har muskler. I Jönköpings kommun satte man ihop en arbetsgrupp med sju personer från dag ett som jobbar på heltid med detta. Det kommer jag aldrig att ha resurser till, men vi fick hela upplägget av dem, berättar han.
”Ansvar hos individen”
Enligt Laszlo Pálffy kommer riktlinjerna troligtvis blir snarlika i hela länet, att kommunerna arbetar efter regionens riktlinje.
Vilket ansvar har kommunen som arbetsplats om en person varit utomlands och misstänker sig ha blivit smittad?
— Ansvaret ligger alltid hos individen. Jag kan ju inte veta om någon kommer till jobbet med en smitta som personen kanske inte vet om. Regionen har sagt att det är 1177 Vårdguiden som gäller. Det gäller rakt över som linje hos oss också. Man ska inte gå och kolla på vårdcentralen, utan ringa och prata med 1177. De styr i frågan, svarar Laszlo Pálffy.
Är det inte lite sent att som kommun kalla till möte förs nu?
— Det är inte så att vi har börjat diskutera nu, vi har redan haft diskussioner men avvaktar på rekommendationer från regionen och myndigheter. Vi har ringt SKR, Sveriges kommuner och regioner, i frågan eftersom det också finns ekonomiska aspekter. Vi måste göra lika. I morgon (tisdag) kommer det ett förslag till hantering.
Annons
Har ni inte väntat väl länge på att sammanställa information, den här smittan har vi ju känt till ett tag?
— Nej, under tiden har vi pratat. Mer och mer får jag samma signaler där man säger att egentligen så, att i normalfallet, vilka influensor det än är, så har man en beredskap. Det har man ju alltid. Det som skiljer den här influensan mot de tidigare som vi är vana vid, är att folks sätts i karantän. Det har man ju inte gjort vid Hongkong-influensan, fast den kan vara lika farlig för vissa människor. Men det är vad utvecklingen har gått till i det här fallet.