Annons

Annons

Annons

Ishockey

SD: Åkesson har fått inreseförbud i Turkiet

Text

STOCKHOLM/TURKIET

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev utfrågad av turkisk polis i samband med att han skulle resa hem till Sverige, uppger partiets presschef Henrik Gustafsson. Enligt Åkesson själv har han blivit deporterad och fått inreseförbud i Turkiet.

SD:s stabschef Mikael Eriksson meddelar följande i en skriftlig kommentar: "Jimmie Åkesson blev som redan nämnt bortförd av polis och senare deporterad. Han har också fått inreseförbud till Turkiet.

Detta är en praktskandal. Särskilt från ett land som aspirerar på att bli medlem i EU. Men det bekräftar också att Turkiet är ingen demokrati."

SD-ledaren ger inga intervjuer med hänvisning till att det varit en lång dag, men uttalar sig i en video som Sverigedemokraterna laddat upp på Youtube. Omgiven av både poliser och journalister på Istanbuls flygplats filmar Åkesson sig själv med mobiltelefonen och säger följande:

"Jag kommer aldrig mer att få åka till Turkiet, vilket i och för sig inte gör mig så mycket. Man får nämligen dela ut lappar med politiska budskap, men då måste man fråga regeringen om tillstånd. Det är demokrati, säger de, och jag respekterar deras regler."

Annons

Annons

UD utreder

Utrikesdepartementet är inkopplat.

– Vi har kännedom om händelsen, och generalkonsulatet i Turkiet är inkopplat och söker klarhet från turkiska myndigheter, säger Sara Brynedal, presskommunikatör på UD, till TT.

TT: Kan du bekräfta att Åkesson deporterats och fått inreseförbud?

– Nej, det är en av de saker generalkonsulatet söker klargörande kring.

Säpo vill inte säga om man har något med situationen att göra.

– Vi kan inte gå in på några detaljer när det gäller våra skyddspersoner, säger pressekreterare Sofia Hellqvist.

"Blev bortforslad"

Medieuppgifter gjorde under fredagseftermiddagen först gällande att Åkesson gripits av polis efter att han delat ut flygblad till migranter vid den grekisk-turkiska gränsen.

Men när TT nådde Henrik Gustafsson vill han inte kalla det för ett gripande.

– När han tog sig till säkerhetskontrollen och visade sitt pass ombads han att gå till sidan för vidare samtal. Han blev bortforslad till ett rum för vidare samtal.

– Samma sak hände med en annan person i personalen, i det samtalet var man intresserade av att ställa frågor kring vem han var, vad han jobbade med och vad hade gjort i Turkiet, säger Gustafsson.

Henrik Gustafsson tror att behandlingen av Åkesson beror på att Turkiet inte uppskattade Sverigedemokraternas flygblad där det stod att "Sverige är fullt".

– Det är klart att det ställer till det för den turkiska regeringen och den ambitionen som de har i nuläget. Min uppfattning är att det är det som de reagerar på.

Annons

Jimmie Åkesson reste tidigare i veckan till gränsen mellan Turkiet och Grekland för att dela ut de omtalade flygbladen, undertecknade "Svenska folket och Sverigedemokraterna".

Annons

Hård kritik

Åkessons agerande vid gränsen kritiserades hårt av flera andra partiledare i riksdagen.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centern, skrev till TT att agerandet inte var "värdigt en svensk partiledare", och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kallade agerandet för "ynkligt".

På fredagen kritiserade även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor SD-ledarens agerande.

– En enskild svensk politiker som ställer sig och delar ut flygblad vid gränsen står sig ganska slätt mot en person som Erdogan som cyniskt använder utsatta människor som en bricka i ett spel och använder sin militär för att trycka asylsökande mot gränsen. För min del är det ett oansvarigt sätt att använda sin tid på som beslutsfattare, sade hon till TT.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan