Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Elever satta i karantän: ”Vi tror inte vi fått in smittan i skolorna”

Text

Fem elever i Gislaveds kommun har satts i karantän efter att de haft kontakt med en busschaufför som smittats av coronaviruset. Nu uppmanar skolan föräldrar att vara lite extra vaksamma på om barn får förkylningssymptom.

– Vi kanske kommer bli mer restriktiva med att elever som har förkylning inte kommer till skolan, säger Agneta Åhsberg, barn- och utbildningsförvaltningens administrativa chef.

I fredags bekräftades att en busschaufför som kör skolbuss i Gislaveds kommun hade smittats av coronaviruset. Chauffören hade kört fem elever på onsdagen, då personen bedöms ha kunnat sprida smittan. OBS: Genrebild.

I fredags bekräftades att en busschaufför som kör skolbuss i Gislaveds kommun hade smittats av coronaviruset och utvecklat sjukdomen covid-19. Under tiden som chauffören varit smittsam hade personen haft kontakt med fem elever på skolor i kommunen, uppgav Gislaveds kommun på sin hemsida på söndagen.

Annons

– De kontaktade oss från bussbolaget och informerade om att personen hade testats positivt, vi fick beskedet på fredagskvällen, säger Agneta Åhsberg, barn- och utbildningsförvaltningens administrativa chef.

Annons

Chauffören ska sannolikt ha varit smittsam från onsdagen och framåt, men personen jobbade inte på torsdagen och fredagen, uppger Agneta Åhsberg.

När smittskyddsenheten gjorde smittspårning utifrån vilka personer chauffören uppgav sig ha träffat så hittades de fem berörda eleverna.

– Man har varit i kontakt med familjerna och rekommenderat att hålla eleverna i karantän och inte gå i skolan nu, säger Agneta Åhsberg och berättar att karantänen för eleverna planeras pågå till 18 mars.

Vaksamma på hygienrutiner

Barnen var dock i skolan under torsdag och fredag, innan de kontaktades av smittskyddsenheten. Men enligt Folkhälsomyndighetens uppgifter sprids inte smittan så länge man inte har sjukdomssymptom, vilket Gislaveds kommun också hänvisar till i sin information till föräldrar till andra elever i kommunen.

– Eleverna uppvisar inga sjukdomssymptom så det är inte sannolikt att det spridits när de var i skolan. Och vi har haft kontakt med familjerna i helgen och de är inte sjuka än, ingen i familjerna är sjuk, säger Agneta Åhsberg.

Påverkas andra barn i skolan av detta?

– Vi tror inte att vi har fått in smittan i skolorna men vi kommer förstås att vara särskilt vaksamma på hygienrutiner i skolan med handtvätt och hus man nyser och beter sig. Det finns särskilda rekommendationer som skolhälsovården gått ut med, som att vara vaksamma på förkylningssymptom.

Om elever visar förkylningssymptom i skolan får skolan ta kontakt med vårdnadshavare för att se hur läget varit innan och om familjen exempelvis varit på resa.

Annons

Annons

– Och kanske kommer vi att bli mer restriktiva med att barn och elever som har förkylning inte kommer till skolan. Smittskyddsmyndigheten säger att man ska vara hemma om man är sjuk – men är man inte sjuk då ska man gå till skolan, säger Agneta Åhsberg.

Hur ska man agera som föräldrar om barnet blir förkylt?

– Jag tycker man ska iaktta extra försiktighet och fundera över vilka kontakter man haft. Men det är ju också säsong för vanlig förkylning, men vi rekommenderar även vanligtvis att man är hemma med förkylning.

Bussen rengjord

Bussen som den drabbade chauffören och de fem eleverna färdades i var en minibuss. Den aktuella bussen har inte transporterat fler elever innan den rengjorts för att inte sprida eventuell smitta vidare, uppger kommunen.

– Bussbolaget har också sett till att de chaufförer som varit i kontakt med den smittade personen inte kommer att vara i tjänst innan smittskyddsläkare gett dem klartecken. Bussbolaget har satt dem i karantän för att ta det säkra före det osäkra, säger Agneta Åhsberg.

Kommunen hade kontakt med bussbolaget senast under lördagen.

– Då fick vi information om att personen befann sig i karantän i hemmet och att personen inte är allvarligt sjuk. Sedan har vi inte haft kontakt i dag, säger Agneta Åhsberg på söndagskvällen.

Kommunen har informerat sin personal via interninformation och vårdnadshavare har fått information om händelsen via Vklass, dessutom har kommunen skrivit om det på sin hemsida.

Annons

– Några vårdnadshavare har hört av sig till våra teamchefer, men inte så många, säger Agneta Åhsberg.

Under fredagen gick Region Jönköpings län ut med att fem nya personer i länet smittats av viruset, och att totalt åtta personer i regionen smittats. På söndagseftermiddagen hade inte denna siffra uppdaterats av Folkhälsomyndigheten, vilket tyder på att chauffören var ett av de konstaterade fallen i fredag, detta är dock inte bekräftat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan