Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Samverkan inom handeln – ska locka fler etableringar

Text

Vid funderingar på att etablera sig på en ort kan flera frågeställningar dyka upp. Ett nytt material som förhoppningsvis kan ge svar har nu tagits fram. Potentiella företagare ska lätt kunna hitta broschyren vid ett besök.

– Alla i handeln är ambassadörer för vår stad, säger Marie Brask, näringslivschef och vd för Eksjö.nu.

Det nya etableringsmaterialet kommer att finnas tillgängligt på flera platser i Eksjö. Jennie Heimdal, näringslivsutvecklare, Marie Brask, näringslivschef och vd Eksjö.nu, Pelle Nelzén, ordförande Eksjö handel och Johan Lindfors, ordförande Eksjö stadsutveckling, tittar igenom broschyren.

Ett sätt att locka nya etableringar till Eksjö har gjorts genom samarbete med Eksjö stadsutveckling, Eksjö.nu, kommunen och Eksjö handel. Här står Johan Lindfors, Marie Brask, Pelle Nelzén och Jennie Heimdal och diskuterar handeln.

Det nya etableringsmaterialet kommer att finnas tillgängligt på flera platser i Eksjö. Jennie Heimdal, näringslivsutvecklare, Marie Brask, näringslivschef och vd Eksjö.nu, Pelle Nelzén, ordförande Eksjö handel och Johan Lindfors, ordförande Eksjö stadsutveckling, tittar igenom broschyren.

I april förra året startade arbetet med att ta fram ett nytt etableringsmaterial. Syftet är att broschyren ska svara på så många frågor som möjligt som en eventuell ny företagare kan ha inför en etablering i Eksjö.

Annons

Annons

– Broschyren handlar om Eksjö kommun i sig, med hela Småland runt knuten. Framför allt har vi kraftsamlat för att få fram aktuella bilder och uppdaterad information, berättar Jennie Heimdal, näringslivsutvecklare på Eksjö.nu.

Materialet har tagits fram i samverkan mellan Eksjö.nu, Eksjö stadsutveckling, Eksjö handel och kommunen.

– En fördel är att vi kan använda det bästa ur respektive förening. Bolaget jobbar på sitt sätt, likaså kommunen, handeln och stadsutvecklingen. Det blir mycket lättare att göra arbetet tillsammans, säger Marie Brask, näringslivschef och vd för Eksjö.nu.

Entreprenörers egna ord

På 20 sidor kan läsaren få information om vilka branscher som finns i näringslivet. Exempelvis service och tjänsteföretag, butiker, café och restauranger. Även vilka möjligheter staden har som turiststad.

I höstas samlades flera av Eksjös aktörer som har intresse för den lokala stadskärnan. Fastighetsägarna gör varje år en rikstäckande kartläggning av Sveriges stadskärnor, kallad för cityindex. Där mäts utvecklingen av detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service. Resultatet finns redovisat i broschyren.

– Vi har också entreprenörernas egna ord. Fyra företagare från olika branscher berättar om hur det går för dem, vad de tycker är kul och hur de tycker att företagsklimatet är. Det kvittar hur bra jag och Marie säger att staden är om inte våra företagare tycker det också, säger Jennie Heimdal.

Annons

"Outforskad pärla"

Information om organisationen Eksjö handel, med Pelle Nelzén som ordförande, beskrivs. Även om Eksjö.nu som är ett bolag som delägs av kommunen tillsammans med det lokala näringslivet. Förra året utsågs Eksjö till Smålands mest sevärda småort 2019. Vilket omnämns i broschyren.

Annons

– Många säger att Eksjö är en outforskad pärla. Vi tycker själva att det är så självklart, men det är det inte för andra, säger Marie Brask.

Här finns också en karta som visar pendlingsavstånd till städer och grannkommuner, angivet i tid i stället för kilometer eller mil.

– Vi vill visa hur nära vi har. Vi visar också hur det ser ut med in- och utpendling från Eksjö samt hur det ser ut med boende i kommunen, säger Jennie.

LÄS MER: Cityindex talar för optimism: ”Handeln i Eksjö har gått väldigt starkt”

LÄS MER: Eksjö mest sevärt i Småland – hamnar på nationell topplista

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan