Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Gymnasierna stängs från onsdag

Text: 

Flera hundra elever i Eksjö påverkas när gymnasierna i Eksjö stänger från och med onsdag. All undervisning ska ske på distans. Vuxenhögskolan Campus I12 tog det steget redan i helgen.

Eksjö gymnasium stänger från och med onsdag på grund av coronaviruset, meddelar gymnasiechef Tomas Eliasson.

Även Nifsarpsskolan övergår till distansutbildning från och med onsdag, meddelar vd Mats Klasson.

Utbildningschef Anders Nermo Campus I12 konstaterar att yrkeshögskolans elever just nu är på praktik och därför påverkas i mindre grad av att skolan nu stängs.

Tomas Eliasson, gymnasiechef Eksjö gymnasium, säger att regeringens uppmaning att stänga gymnasier, Komvux, yrkeshögskolor och universitet inte kom som en blixt från klar himmel på tisdagsförmiddagen

Annons

Eksjö gymnasium hade redan förberett sig inför det här scenariot och han bedömer att planeringen ligger ganska bra till.

Annons

– Eksjö gymnasium växlar över till distansundervisning från och med onsdag. Skolan kommer bara att vara öppen under morgondagen för eleverna att hämta läromedel och datorer, säger Tomas Eliasson.

– Tack och lov har vi redan påbörjat en sådan här process och ett möte med lärarna om distansundervisning var faktiskt redan inplanerat till i eftermiddag.

Däremot fortsätter gymnasiesärskolan vara öppen som vanligt, med traditionell undervisning, meddelar gymnasiechefen.

– Den verksamheten ses som en samhällsviktig funktion och hålls öppen tills nya riktlinjer eventuellt kommer.

Olika upplägg

Tomas Eliasson konstaterar att lärarna har mycket att ta in.

– Undervisningen måste ändras för att passa digitala medier, men lärarna är ju proffs på detta. Var och en av dem får lägga upp undervisningen och sätten att kommunicera på ett sätt som passar både respektive lärare och respektive elev. Distansundervisningen kommer därför att se olika ut beroende på lärare och ämne.

I första läget stänger skolan bara för elever. Personalen fortsätter i de flesta fall arbeta från skolan.

– Och statsministern var väldigt tydlig med att det här inte handlar om något extra skollov utan nu läggs ett stort ansvar för studierna på eleverna men också på vårdnadshavarna, säger Tomas Eliasson.

Tills vidare finns inga besked om hur examinationerna ska lösas för eleverna i sista årskursen eller om loven påverkas.

– Men genom att vi gör en väldigt bra distansundervisning minskar risken för att behöva lärare och elever ska behöva jobba på loven.

Annons

Annons

Tomas Eliasson uppmanar alla att hålla sig uppdaterade genom Eksjö gymnasiums hemsida där aktuell information kommer att läggas ut och uppdateras kontinuerligt.

”Ska lösa sig”

Även Mats Klasson, vd för Nifsarpsskolan, hade samlat all personal till ett möte klockan 11 på tisdagsförmiddagen. Han berättar att läget redan innan regeringsbeskedet var ansträngt på skolan genom att elevfrånvaron var så hög som 40 procent under tisdagen och att 20 procent av lärarna var borta.

– Vi lägger om till distansutbildning från och med onsdag. Mentorerna och lärarna får ansvar att följa upp gentemot eleverna, mejla ut uppgifter. Alla elever kommer att informeras individuellt om hur de ska jobba i alla ämnen.

– Läget är bekymmersamt men vi utgår från att vi ska kunna lösa det mesta på distans. En del praktiska moment bör kunna lösas på företagen som tar emot elever men även i karaktärsämnena kan en del skötas på distans, allt är inte praktiska moment.

Mats Klasson betonar att Nifsarpsskolan förväntar sig att eleverna tar eget ansvar för sina studier.

– Och det är jätteviktigt att hålla sig uppdaterad genom att läsa vad som skrivs på vår hemsida och att läsa sina mejl.

Redan stängt

Anders Nermo, utbildningschef på yrkeshögskolan Campus I12, konstaterar att den skolan i praktiken stängde redan i söndags.

– Redan i helgen kopplade vi över till den striktare hållning som Jönköping university rekommenderade. Och för oss skapar det egentligen inga problem eftersom våra studerande just nu är ute på sju till tio veckors praktik.

– Vi har redan nu rätt mycket undervisning på distans. Och för eleverna som går sitt andra och sista år återstår bara praktik och uppsatsskrivning och där sker handledning via video och exempelvis Skype.

Under tisdagseftermiddagen meddelades också att all vuxenutbildning som bedrivs av Eksjö kommun går över till distansutbildning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan