Annons

Annons

Annons

Fotboll

Flera serier skjuts upp: ”Svensk fotboll måste ta sitt ansvar”

Det står sedan tidigare klart att svensk elitfotboll skjuter upp säsongsstarten. Nu har svenska fotbollförbundet även meddelat att deras övriga serier inte kommer inledas under april. Flera lokala lag påverkas av beslutet.

Division 1-starten skjuts upp till den 21 maj.

Det är sedan tidigare beslutat att de starten av två högsta serierna på både dam- och herrsidan skjuts på framtiden. Nu är det även bestämt hur det ska bli med fotbollen på övrig nivå.

Svenska fotbollförbundets styrelse satt under tisdagskvällen i ett extrainsatt möte angående all fotboll i Sverige och på onsdagsförmiddagen meddelar de att förbundsseriernas start skjuts upp.

Klubbarna inom Ettanfotboll har sedan tidigare kommit överens och skickat in ett förslag om att skjuta upp deras seriestart till som tidigast i mitten av maj. Beslutet från SvFF är att seriepremiären skjuts till den 21 maj, men att seriestarten senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras.

Annons

Annons

– Coronautbrottet innebär exceptionella utmaningar för vårt samhälle. Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runtom i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Flera serier skjuts till sommaren

Förbundet meddelar även att seriestarten för division 2 och 3 på herrsidan samt division 1 för damer senareläggs till sommaren med start i mitten av juni. Dessa serier ska spelas som enkelserier, med synkronisering mot distriktsserierna. Exakta datum runt seriestart och spelordning kommer i inledningen av april.

Förbundet skriver på sin hemsida att beslutet att genomföra serierna som enkelserierna tas som en sista utväg från myndigheternas prognoser kring smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna med förskjuten seriestart att spela oavbrutet varje helg under sommar och höst.

Matcher i övriga förbundsserier, distriktsungdomsturneringar, ligacupen och slutspelet i Svenska futsalligan skjuts upp tills vidare.

– Vi har lyssnat in de olika synpunkter och önskemål distriktsförbunden haft, och utifrån dessa inspel försökt hitta kreativa lösningar som ger oss bästa möjliga förutsättningar att genomföra säsongen på ett bra och sportsligt acceptabelt vis. Vi har samtidigt eftersträvat tydlighet och enhetlighet – en gemensam hållning och hantering av de utmaningar vi står inför. Jag är övertygad om att alla inom svensk fotboll är eniga om att åtgärder och anpassningar är helt nödvändiga, och att man ställer sig bakom styrelsens beslut, säger Karl-Erik Nilsson.

Annons

Annons

– Jag känner mig trygg i att vi har hittat en bra lösning som svarar upp mot den bedömning av läget som ansvariga myndigheter just nu gör, och vad detta i sin tur kräver av oss. Samtidigt är vi medvetna om att läget snabbt kan förändras och att ytterligare åtgärder kan bli nödvändiga. Om så sker är vi redo att fatta nya beslut, fortsätter han.

Distriktsserierna

Vad som gäller i de serier som inte nämns ovan, alltså distriktsförbundens tävlingar, bestäms av varje enskilt förbund och SvFF kan inte ta beslut gällande de serierna. SvFF:s styrelse betonar dock vikten av att svensk fotboll håller ihop och att de så långt som möjligt ska upprätthålla en gemensam linje.

SvFF:s rekommenderar att sedvanlig lokal träningsverksamhet och träningsmatcher bör kunna genomföras, men att distriktsförbunden bör överväga att skjuta på tävlingsstarterna.

Smålands fotbollsförbund meddelar att de snabbt kommer att ta ett beslut i frågan. Möte mellan styrelse, tävlingskommitté och övriga Götalandsdistrikt kommer genomföras. Ett beslut väntas komma som senast på fredag den 27 mars.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan