Annons

Annons

Annons

Insändare
Öppet brev till alla politiker i Tranås kommunfullmäktige

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Öka inte underskottet genom att stänga Linderås skola.

Vi har tjatat om detta ett tag nu. Vi har fått beröm för att vara sakliga och väl pålästa. Ändå ger resultatet av den av Tranås Tidning nyligen genomförda enkätundersökning vid handen att flera politiker fortfarande ”tror” att en sammanslagning av Linderås och Gripenbergs skola ska ge en besparing och dessutom är en satsning på landsbygden.

Låt oss ta det igen, mycket kort mycket förenklat: Cirka möjliga 170 grundskoleplatser varav 130 används, blir till 100 platser. Detta hävdas spara 2,8 miljoner årligen initialt. 30 elever blir utan skolplats!! Det är klart man då sparar! Kostnad för en grundskoleplats i Tranås kommun är cirka 110 000 kronor.

Annons

Reservplatser i centralorten på annan skola finns ej idag. Det råder istället akut platsbrist. Nya platser skulle bli mycket dyra och några 110 000 kronor/elev räcker då inte långt. 110 000 kronor multiplicerat med 30 blir annars 3,3 miljoner. Det vill säga besparingen skulle direkt förvandlas till ett minus på 500 000 kronor/år, men med tanke på platsbristen, sannolikt ett betydligt större minus.

Annons

Det finns de politiker som hävdar att en eventuell handikappanpassning av Linderås skola direkt skulle innebära att den måste läggas ned. Men var är kalkylen för detta? Enligt våra uppgifter torde kostnadsökningen av en sådan åtgärd öka hyran av Linderås skola med cirka 56 000 kronor per år totalt.

Fortfarande betydligt mindre än det minus man inhandlar sig genom en nedläggning. Det hävdas också i detta sammanhang att ventilation och värme måste åtgärdas i Linderås. Linderås skola har dock idag, till skillnad från flera andra skolor i centralorten, inga problem med ventilationen. Byggnaden har ett utomordentligt gott inomhusklimat. Att byta ut värmesystemet skulle sannolikt betala sig själv, då skolan idag värms av direktverkande el. Dessutom är ventilation och värme normalt sett något som hyresvärden har att bekosta inom hyrans ramar. Det tillhör underhåll av fastigheten.

Som jämförelse kan nämnas att en grundskoleplats i rikssnitt kostar cirka tio procent mer än en förskoleplats när det gäller årshyra för lokalerna, det vill säga cirka 20 000 kronor/plats och år. I Tranås kostade samma plats 27 000 kronor/plats och år. Inför 2020 har Tranås kommun dessutom skapat 60 nya förskoleplatser till en årshyra av cirka 58 000 kronor/tillkommande plats och år. Fröafallskolan utökade sin kapacitet med cirka 75 platser till en nettohöjning av hyran med 4,9 miljoner det vill säga cirka 65 000 kronor/tillkommande plats. I en sådan verklighet är det ett ekonomiskt vansinne att investera i en neddragning av fungerande platser på landsbygden för att tvingas utöka med betydligt dyrare platser i centralorten, där det dessutom föreligger ett betydande renoveringsbehov av många befintliga skollokaler. Och skyll inte på att ni ändå känner er trygga med utredningens resultat när enkel statistik och befintliga siffror talar emot.

Annons

Vi ber varenda politiker som tror eller anser att det kan sparas pengar genom att på i utredningen beskrivet sätt slå samman Linderås och Gripenbergs skola att ta kontakt med oss och sakligt med underbyggda siffror förklara hur detta ska gå till. Gärna vid ett personligt möte eller per telefon. Om ni ej kan göra detta, ska ni heller inte rösta för en nedläggning, det vore försumligt beteende och åsidosättande av er samhällsplikt.

Arbetsgruppen Linderås skola

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan