Annons

Annons

Annons

ledare borgerligCoronaviruset 2020-2022

Per-Ola Nilsson
Per-Ola Nilsson: Dukade påskbordet kan locka fram hårdhandskarna

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Vad får politiskt ledarskap att gå från silkesvantar till hårdhandskar? I Sverige kan det räcka med ett påsklov.

Tar smittspridningen fart under påsklovet kan tiden för eget ansvar i Sverige vara över.

Australiensarna var uppmanade att hålla avstånd och begränsa sina kontakter för att undvika smittspridning. Sedan kablades bilderna från populära Bondi Beach ut. Tusentals och åter tusentals sorglösa solbadare i trängsel modell sardinburk. Dagarna senare var stranden stängd och staten drog åt tumskruvarna allt mer. Liberala ex-ministern Pru Goward skrev att bilderna skulle bli ihågkomna som bevis på "att vi var för dumma för att betros fatta bra beslut åt oss själva och att vi behövde ytterligare restriktioner för vår personliga frihet".

Annons

Annons

Tålamodet i Sverige har också en gräns. Den kan nås när påsken nalkas.

Sverige har hittills avstått från långtgående ingrepp i befolkningens rörelsefrihet. I stället upprepas de rekommendationer som bedöms ge absolut störst effekt av allt som står till buds: Stanna hemma om man är sjuk (underlättat av slopad karensdag), var noga med hygien och hjälp de äldre att hålla sig undan smitta.

Numera är vi ganska ensamma om det. Sedan inte minst Storbritannien och Nederländerna tagit till skarpare åtgärder är Sverige en isolerad ö i Europa där folket kan leva någorlunda fritt. Nästan alla andra européer lever i någon form av karantänsliknande förhållanden – om inte fullskalig karantän så med utegångsförbud eller restriktioner om att inte samlas fler än tio eller två personer.

Flera länder har infört sina restriktioner efter att befolkningen inte tagit tidigare rekommendationer på allvar. Stefan Löfvens tal till nationen i söndags kan ses som ett försök att mana till solidaritet och att alla måste ta eget ansvar. Mellan raderna finns det outtalade – det finns skarpa åtgärder att ta till om detta inte fungerar.

Vad, i så fall? Finland ska isolera landskapet Nyland, där huvudstaden Helsingfors ligger, under minst tre veckor. Samma sak skulle gå att göra med den hårt drabbade Stockholmsregionen i Sverige. Enligt uppgifter till Aftonbladet på torsdagen pågår sådana diskussioner, men Folkhälsomyndigheten tillbakavisade att det skulle vara aktuellt.

Annons

Det vore en extrem åtgärd, men till och med en lekman kan förstå att det måste finnas effekt att hämta. Om de enda som fick komma in i Stockholm vore sjukvårdspersonal och de enda som fick komma ut vore patienter som behöver plats någon annan stans skulle smitta inte kunna spridas från den mest drabbade regionen till mindre drabbade delar. Stockholm skulle få rida ut sin storm och resten av landet skulle få andrum.

Annons

Samtidigt skulle smittskyddsåtgärder behöva fortsätta i Stockholm. Man måste vara beredd på att hålla i en isolering länge för att den ska ge resultat och vad människor som sätts i ofrivillig karantän tar sig till kan man inte veta. Det ligger i andra vågskålen.

Skidanläggningar har varit i fokus den senaste tiden. Omvärlden har förskräckt sett på hur svenskar festat på after ski i Åre som om inget hänt. Sjukvården i Jämtland har förskräckts. Hälften av coronafallen i Region Jämtland Härjedalen går att koppla till skidmetropolens after ski.

Nu är after ski ett minne blott i och med de nya riktlinjerna där endast bordsservering tillåts i barer och restauranger. Därmed är det inte nödvändigt att stänga anläggningarna, anser Folkhälsomyndigheten. Samtidigt uppmanar samma myndighet alla att noga tänka över om det är lämpligt att resa till fjällen under det stundande påsklovet, eller att resa över huvud taget. Om det inte är riskfritt att resa finns det risker med att låta starka incitament för resor finnas kvar.

Skidåkare ska fortfarande trängas i liftköer. Ingen kan kontrollera hur många lokala bensinstationer eller livsmedelsbutiker de besöker. Eller hur många stockholmska skidturister som arrangerar egna små after ski-fester med stuggrannarna från Örebro eller Falun. Till det kommer alla som inte kan tänka sig att ställa in den årliga påskmiddagen med släkten alldeles oavsett vad statsministern sa i tv.

En anstormning av coronarelaterade sjukhusinläggningar som går att koppla till resande under påsklovet kan bli det som får Sverige att gå från rekommendationer till restriktioner. I så fall blir det dukade påskbordet Sveriges Bondi Beach.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan