Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Hårt tryck på Almi som lanserar nytt lån

Almi Företagspartner upplever ett hårt tryck på grund av konsekvenserna som det nya coronaviruset har fått för företagen. Nu lanserar de ett nytt lån - brygglån - för annars lönsamma företag som har fått problem på grund av krisen.

– Det här påverkar mer eller mindre alla, säger Anna Benderius som är vd för Almi i Jönköping

Anna Benderius, vd för Almi Jönköping.

Det är ett hårt tryck på statliga bolaget Almi Företagspartner AB just nu. Företaget som jobbar med tillväxt i näringslivet har fått väldigt många samtal från företag som just nu känner av de ekonomiska konsekvenserna av det nya coronavirusets framfart. Och det är egentligen företagare från alla branscher som hör av sig.

– Jag skulle inte vilja peka ut någon speciell bransch. Vi har både de som drabbades först som restauranger och hotellbranschen, men sedan kommer alla andra. Det här påverkar mer eller mindre alla, säger Anna Benderius som är vd för Almi i Jönköping och fortsätter:

Annons

– Nu kommer exempelvis fordonsleverantörer i och med att alla stora fabriker har stängt. Sedan ser vi även de som jobbar med konsumentvaror eftersom det är en nedgång i konsumtion. Det är en efterfrågansdriven lågkonjunktur.

Annons

"En stark oro"

Anna Benderius säger att den ekonomiska krisen 2008-2009 och nuvarande situation inte riktigt är jämförbar. Då handlade det om en likviditetskris där Almi hade pengar och kunde låna ut.

– I dag ser vi många företagskunder som inte vill låna sig ur den här situationen. De känner en stark oro eftersom det är svårt att överblicka. Oro och osäkerhet är det värsta ekonomer vet, det driver en lågkonjunktur. Och idag har vi både oron och osäkerheten eftersom vi inte vet hur länge det här kommer att pågå, säger Anna Benderius.

"Speciellt anpassat"

Men för de som behöver och vill ta ett lån för att lösa den akuta situationen finns det nu ett nytt lån hos Almi. Regeringen har nu gått in med tre miljarder extra till Almis lånefond och genom det startar Almi nu brygglånet - ett lån speciellt anpassat till situationen och inriktat till startups och små och medelstora företag.

– Det är tänkt att täcka in det snabba efterfrågansbortfallet. Det vänder sig till företag som var lönsamma innan och bedöms bli lönsamma efteråt. Det handlar om företag som har ett tillfälligt efterfrågansbortfall.

Anna berättar vidare att hon tror att de som är intresserade av brygglån kommer att använda det som en del av lösningen och kommer att behöva använda sig av alla lättnader och åtgärder som regeringen har kommit med.

Annons

– Det är en liten tårtbit i lösningen. Om man bara tar lånet som blir det nog annars en snöboll som man rullar framför sig.

Sedan tidigare har Almi startat en corona-akut för företag där de varje vecka får ställa frågor till experter. Under nästa vecka kommer de att prata om just brygglån.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan