Annons

Annons

Annons

Ishockey

Tufft men lärorikt år för Holmström: ”Finns inget att ångra”

Text

Tufft men lärorikt och händelserikt.

Så sammanfattar Simon Holmström sitt första år på andra sidan Atlanten.

Tranåskillen är hemma i Sverige igen och berättar om: √ Första året i AHL √ Största omställningen √ Viktiga lärdomar och höga krav √ NHL–campen

Simon Holmströms första säsong i AHL är satt på paus tills vidare. Oavsett om säsongen kommer att spelas klart eller inte så är Tranåskillen hemma i Sverige och tränar på egen hand tills vidare.

Simon Holmström har ett händelserikt år bakom sig sedan draften förra sommaren.

Tranåskillen tingades i första rundan av New York Islanders. Han fanns länge med på NHL–klubbens försäsongscamp innan han skickades ner till AHL i den sista gallringen.

En del menade att det hade varit bättre att återvända hem till Sverige och spel i SHL istället men 18–årige Holmström ångrar inte en sekund att han valde att stanna på andra sidan Atlanten.

– Verkligen inte. Det har varit mycket snack om det om det och folk tyckte och tänkte att det var onödigt att sticka över så tidigt. Men jag har fått spela så mycket den här säsongen och verkligen lärt mig massor så det finns ingenting att ångra, förklarar Simon Holmström.

Annons

Annons

Hemma i Sverige

När tidningen når honom är han nyligen hemkommen till Sverige igen. Sedan någon vecka tillbaka befinner han sig i Jönköping där han tränar på egen hand i väntan på besked om säsongen med Bridgeport Sound Tigers ska återupptas igen eller inte.

– Laget tyckte det var bäst att få hem oss så snabbt som möjligt ifall det skulle bli så att gränserna stängs. Vi har fått samma information som alla andra tills vidare. Vi ska ta hand om oss själva och följa alla regler och restriktioner, säger han.

Simon Holmström valdes av New York Islanders i den första rundan av NHL–draften 2019.

För Simon Holmström personligen kom den pausade säsongen verkligen olägligt. Efter en småtuff start på AHL–äventyret har han vuxit in i spelet på liten rink allt mer ju längre säsongen har gått.

– Det är tråkigt såklart men det finns viktigare saker än hockeyn just nu, säger han.

Hur ser du tillbaka på första året?

– Det har varit fruktansvärt kul och lärorikt. Jag har lärt mig sjukt mycket som hockeyspelare men framförallt som människa. Man har fått se hur allting är härborta och uppleva vilken skillnad det är. Hur mycket större krav det ställs och sådan saker.

Vad har största omställningen varit?

– Framförallt språket. Allt blir mycket tuffare när man inte inte kan prata sitt modersmål. Men det har ändå gått bra, över förväntan tycker jag. Man lär sig med tiden.

Annons

Självkritisk

Totalt har Holmström noterats för 46 matcher och 15 poäng (7 mål, 8 assist) den här säsongen i AHL. Ett facit han är långt ifrån nöjd med.

Annons

– Hockeymässigt är det inte min bästa säsong. Jag är inte alls nöjd spelmässigt men jag har lärt mig med tiden. Det har funkat bättre och bättre mot slutet men jag har mycket mer att ge känner jag.

Vad är det du är missnöjd med i spelet?

– Jag måste våga spela mitt spel lite mer. Det kan vara tufft när man byter miljö och sådär men jag behöver bli bättre på att gå ut och bara spela mitt spel, göra det jag är bra på och tycker är kul. Det blev bättre på slutet och det syntes väl också. Men jag kräver ändå mycket mer av mig själv.

Lärde av NHL–stjärnor

Simon Holmström skrev ett treårigt rookiekontrakt med New York Islanders i somras. Vad klubben har för planer för honom nästa säsong har parterna inte gått in närmare på ännu.

– Just nu handlar det bara om att hålla sig frisk och träna på så att man är så stark som möjligt till nästa säsong eller om vi får åka tillbaka och spela klart.

Troligtvis lär han finnas med på New York Islanders försäsongscamp även den här hösten. En tid han drog stor lärdom av i fjol.

– Det var såklart fruktansvärt kul att lära sig av alla de stora stjärnorna som var där. Man lär sig mycket av hur de tränar och beter sig. Det är liksom något man bara drömt om innan och nu var man plötsligt där själv.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan