Annons

Annons

Annons

Annons

Patient med hjärtinfarkt skickades hem – dog i sitt hem

Region Jönköpings län har nu anmält händelsen om den avlidna patienten för prövning enligt lex Maria. OBS! Detta är en genrebild.

Annons

En patient som sökte vård på en vårdcentral i länet för trötthet och bröstsmärtor skickades inte med akutremiss till sjukhuset. Ett drygt dygn senare dog personen i sitt hem, med akut hjärtinfarkt.

Region Jönköpings län har nu anmält händelsen för prövning enligt lex Maria.

Patienten sökte sin vårdcentral för trötthet och bröstsmärta sedan några dagar tillbaka. Läkaren som träffade patienten ska då inte ha upptäckt något avvikande vid undersökningen och EKG tolkades som normalt, enligt pressmeddelandet från Region Jönköpings län.

Symptomen bedömdes som en "stabil kärlkrampssjukdom" och patienten ordinerades nitroglycerinspray. Cirka sju timmar efter besöket på vårdcentralen uppsökte patienten Närakuten för obehag i bröstet och andfåddhet. Läkarundersökningen inriktades nu mot eventuell bakomliggande lungsjukdom och prover togs som var normala. Bedömningen var att patienten sannolikt hade drabbats av en virusinfektion.

Annons

Annons

Patienten skickades hem. Ett dygn senare avled hen i sitt hem. Obduktion visade att dödsorsaken var en akut hjärtinfarkt.

Region Jönköpings län skriver i pressmeddelandet att "Riktlinjerna talar för att patientens symptom borde ha handlagts som en akut kranskärlssjukdom och att patienten skulle ha fått en akutremiss till sjukhuset redan vid det första besöket. Det går dock inte i efterhand att avgöra om sjukdomsförloppet med den tragiska utgången hade blivit annorlunda om patienten kommit in till sjukhuset akut, men hjärtinfarkten hade sannolikt upptäckts och behandling kunnat påbörjas."

Region Jönköpings län uppger att händelsen är utredd och att åtgärder har vidtagits. Nu ska ärendet bedömas av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Annons

Annons

Till toppen av sidan