Annons

Annons

Annons

Fotboll

Uppmaningen till klubbar i Småland: Spela inga matcher

Text

Det har varit oklart vad som gäller. Nu har Svenska fotbollförbundet slagit fast att det är okej att fortsätta spela träningsmatcher. Smålandsdistriktet i sin tur har beslutat om att starkt rekommendera att klubbar inte ska genomföra träningsmatcher.

– Vi har tagit ett beslut som föreningarna ska kunna luta sig mot, säger Henrik Landén, kanslichef på Smålands fotbollsförbund.

Folkhälsomyndigheten var i onsdags inte riktigt solklara med vad som gällde kring fotbollens träningsmatcher. Efter förtydligande från myndigheten kom Svenska fotbollförbundet med nya riktlinjer under fredagen.

”SvFF konstaterar att myndigheten återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid (särskilt lokala) träningsmatcher, är hanterbara”, skriver man på sin hemsida.

Annons

Annons

Förbundet poängterar också att det finns vissa saker man ska ta hänsyn till om man som klubb ska arrangera en träningsmatch.

Men att SvFF ger grönt ljus till träningsmatcher strider mot Riksidrottsförbundets riktlinjer. Men Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har sagt till Göteborgs-Posten att det är okej för specialidrottsförbund att ta egna beslut.

– De har gjort bedömningen att de kommer att klara den här kontaktdelen, då finns det ingen anledning för mig att kommentera det mer, säger Eriksson till GP.

SvFF:s ordförande, Karl-Erik Nilssson, säger att det är upp till de lokala arrangörerna att göra bedömningar.

– Varje förening och arrangör måste svara på den frågan och avgöra det. Det är inte upp till förbundet. Det handlar om de lokala förutsättningarna och att det alltid måste vara med fokus på att begränsa smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Karl-Erik Nilsson till TT.

Henrik Landén, kanslichef på Smålands fotbollförbund, berättar att de har gjort en annan bedömning än SvFF.

– Vi rekommenderar starkt att man inte ska genomföra några träningsmatcher. I slutändan är det upp till föreningen men vi har gjort en bedömning som vi tror är den bästa. Vi har tagit ett beslut som föreningarna tryggt ska kunna luta sig mot, säger han.

Annons

Beslutet gäller fram till den sista april och förbundet kommer att pausa all sin verksamhet fram tills dess. Förbundet kommer inte att administrera några planerade matcher eller tillsätta domare. Klubbar som ändå vill genomföra träningsmatcher riskerar inget straff.

– Nej, men om man arrangerar en match så ställs höga krav på anläggningen. Det läggs väldigt stort ansvar på föreningen och det är med hänsyn till dem som vi har tagit det här beslutet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan