Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Så hanterar pensionärerna våren med tomma kalendrar

Text

De håller sig aktiva, håller avstånd och håller humöret uppe. Fyra ordförande för lokala PRO- och SPF-föreningar gör sitt bästa för att de och andra ska klara sig igenom coronakrisen.

Stämningen och spänningen brukar vara på topp när PRO:arna på Höglandet möts i boule flera gånger per år. I midsommartid 2019 kastade exempelvis Anette Ahlstedt från Malmbäck sitt klot under överseende av motståndarna Inge och Gull-Britt Örnblom från arrangerande Sävsjö PRO. Nu är mycket boulespel lagt på is.

Vackert dukade bord med vikta servetter, snittar med ost och druvor samt skinka och rödbetssallad toppad med persilja. SPF:arna i Vetlanda är vana vid trivsel och omsorg om detaljerna när de möts, som här i höstas. Men i vår är allt annorlunda.

Gudrun Spång Gunnarsson, ordförande för SPF Seniorerna i Nässjö.

Göran Nilsson, ordförande för PRO Eksjö.

Annons

Annons

Björn Rydén, ordförande SPF Seniorerna i Vetlanda.

Kjell Wegeborn, ordförande PRO Sävsjö.

Våren är pensionärsföreningarnas mest aktiva tid. Kalendrarna brukar vara fullbokade av månadsmöten, utflykter, resor, pubkvällar, boule, bowling och annat roligt.

Men den här våren är inget sig riktigt likt. Orsaken stavas corona. Fyra ordförande i fyra kommuner delar här med sig av sina tankar och berättar om läget.

Gudrun Spång Gunnarsson, ordförande för SPF Seniorerna i Nässjö.

”Stängt ner helt”

Gudrun Spång Gunnarsson är ordförande för SPF Seniorerna i Nässjö, Höglandets största SPF-förening med närmare 1 050 medlemmar. Hon är ute och promenerar när hon blir uppringd, och låter pigg och glad trots att den här våren inte liknar någon annan i föreningens historia.

– Vi har stängt ner helt och jag har inte varit i direktkontakt med någon sedan dess. Nu gäller det att isolera sig, vi får tro på dem som säger att det är så här vi ska göra. Och jag är övertygad om att våra medlemmar förstår att det är viktigt att skydda sig själv och andra från smitta, säger hon.

Vanligtvis sjuder SPF-föreningen av aktiviteter och extra mycket så här års. Nu är allt avblåst. Ingen kör, ingen boule, ingen golf, inga promenader, ingen gympa, ingen dart, inget torgkaffe. Ingenting sådant återkommande roligt i veckorna. Inga månadsmöten.

Annons

Inställd är också resan till Nibe med 47 anmälda, liksom bussturen till Gardasjön med 52 deltagare.

Annons

– Alla förstår läget och flertalet försöker säkert hitta andra vägar att hålla igång. Som att gå ut och gå och träffar man någon får vi stå på lite håll. Det är bara att acceptera läget för det finns inget annat att göra.

– Vi är tvungna att värna om våra medlemmar genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.Men visst blir det tråkigare. Vi får använda telefonen mer, det går att hitta nya vägar som att ringa via Facetime till sina anhöriga.

Gudrun konstaterar sedan att det förstås blir svårare att hålla humöret uppe ju längre och mer utdraget detta blir.

– Men sedan, när detta bara är över ska vi ta nya tag och starta allt så fort vi har möjlighet. Men fram till dess får vi bara försöka rå om oss själva och varandra, säger hon.

Göran Nilsson, ordförande för PRO Eksjö.

”Tråkigt att ställa in”

Göran Nilsson är ordförande för Eksjö PRO. Han konstaterar att deras pensionärsförening precis som landets övriga bara kan göra en sak: att rätta sig efter de rekommendationer som finns.

– Vi måste förhålla oss till den verklighet vi befinner oss i. Sen är det förstås alltid tråkigt att ställa in och sänka tempot, men det är vi ju inte ensamma om som pensionärer. Det är ju likadant med nästan alla arrangemang och aktiviteter.

För PRO i Eksjö innebär det att månadsmötena ställs in, liksom vårens alla tipspromenader, övriga aktiviteter, utflykter och resor samt vårfesten.

Annons

– Vi har många aktiva medlemmar som gör än det ena än det andra i veckorna. För dem blir det nog svårare att ställa om än för dem som redan är vana vid att räkna ränderna på tapeterna.

– Som förening har vi ett ansvar att hitta de där människorna som verkligen behöver kontaktytan. Nu är vi i styrelsen förstås i samma ålder som övriga och kan inte söka upp och hälsa på. Men vi kan bilda telefonkedja och ringa runt till personer vi känner till.

Annons

Göran betonar också att alla har ett ansvar, och att många redan helt självklart tar det.

– Lyft luren och ring. I prövningen prövas vännen och nu prövas vi alla. Vi kan alla bjuda lite mer på oss själva.

Björn Rydén, ordförande SPF Seniorerna i Vetlanda.

”Utmanar inte ödet”

Björn Rydén, SPF Seniorerna i Vetlanda, konstaterar att så gott som hela året var planerat när coronalarmet kom.

– Vi hade mycket på gång men nu kan vi inte göra allt vi tänkt oss. Styrelsen kommer att ge besked om resor och allt annat, när vi fått en klarare bild av hur långt fram restriktionerna kommer att sträcka sig, säger han.

– I nuläget är det i alla fall klart att vi skippar kommunresan vi skulle gjort i april. 50 personer som nästan sitter i knäna på varandra i en buss går ju bara inte.

Likaså är månadsmötet i april inställt, så här långt. Däremot är inte dörren helt stängd än för den planerade juniresan till Helsingborg.

– Det är svårt att sia om hur fort detta ska gå över. Vi i vår ålder har ju överlevt många olika influensor, som asiaten. Men vi kommer givetvis inte att utmana ödet.

Annons

Kjell Wegeborn, ordförande PRO Sävsjö.

Inga pubkvällar

Kjell Wegeborn i PRO Sävsjö har just varit ute och gått en mil när han svarar i sin mobiltelefon.

– Gå kan man ju i alla fall göra i dessa tider. Vädret är fint och det är härlig luft och att motionera är viktigare än någonsin för alla, men särskilt för oss pensionärer, nu när det är så mycket elände, säger han.

– När jag är ute möter jag rätt många andra pensionärer och när vi möts svänger vi ut så vi säkert har tre meter emellan oss på gångbanan. Så visst har detta gått in i huvudena på folk, alla är väldigt vaksamma tycker jag.

Annons

PRO:arna i och runt Vrigstad och Sävsjö är runt 640 stycken och har på senare år prövat lite nya, modernare grepp. De satsar mer på pubkvällar med trubadur än på Evert Taube, skulle man kanske kunna säga. Men nu blir det varken det ena eller det andra i föreningens regi på ett tag.

– Om tio år kommer bilden av pensionären att ha förändrats rätt mycket, tror jag. Redan i dag är yngre pensionärer runt 70 hellre med barn och barnbarn eller gör saker på egen hand. För dem som inte riktigt har pensionärsidentitet än kan det vara svårt att ta in att de faktiskt tillhör en riskgrupp.

Kjell konstaterar att flera roliga aktiviteter är inställda. Som resan till inspelningen av Postkodmiljonären och resan ut i det blå samt Hollandsresan i slutet av april. Samma sak gäller kursverksamheten.

– Det vi jobbar med nu är att vi ringer runt och kollar med medlemmar så att de mår bra. Det är viktigt att medlemmar känner att de får stöd, säger han.

– Nu får vi planera för guldkanter framöver i stället. För när det här väl släpper är vi laddade för fullt. De vi hade bokat för att underhålla oss i vår har sagt att de gärna ställer upp senare om de bara kan. Det kommer en höst och vi får helt enkelt se hur läget är då.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan