Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Beskedet: Stora orienteringsfesten ställs in – och flyttas fram

På onsdagseftermiddagen kom beskedet att den jättelika orienteringstävlingen O-ringen inte kommer att arrangeras 2020. Det får konsekvenser för tilltänkta O-ringen i Jönköping 2023.

SOK Anebys Annastina Högemo Karlsson var en av många motionärer som deltog i O-ringen under 2019. Men 2020 kommer den jättelika tävlingen inte att arrangeras.

Årets O-ringentävling i Uppsala skjuts fram till sommaren 2021. Detta med anledning av coronapandemin.

– Väldigt tråkigt att det inte blir något O-ringen i år. Samtidigt är det oerhört glädjande att vi hittat en lösning som gör att vi kan arrangera i Uppsala 2021, säger Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande står det att en förutsättning för flytten av tävlingen i Uppsala var att även arrangemangen den närmaste åren, Åre 2021 och Smålandskusten 2022, kunde hoppa ett år framåt. Och så blir nu fallet.

Annons

Diskussioner förs nu också med Jönköping 2023 och Göteborg 2024.

Annons

Årets O-ringen skulle ha avgjorts från den 19 till den 25 juli, men flyttas nu till 25-31 juli 2021. O-ringen har, fram till i år, avgjorts varje år sedan starten 1965. Att årets upplaga inte blir av är ett hårt ekonomiskt slag för svensk orientering.

– Det säger sig självt att ett helt verksamhetsår utan de vanliga intäkterna från O-ringen blir oerhört kostsamt för svensk orientering. Utan åtgärder handlar det om en skillnad på 15-20 miljoner kronor jämfört med ett normalår. Efter diverse åtgärder landar kostnaderna på 8-10 miljoner. Det är väldigt mycket pengar i förhållande till vår verksamhet och den senaste tiden har vi vridit och vänt på allting, både på O-ringen och Svenska Orienteringsförbundet, för att se hur vi bäst hanterar situationen. Tillsammans har vi nu hittat en bra plan framåt, säger Maria Krafft Helgesson.

I pressmeddelandet står det att den nämnda planen innebär permitteringar och en rad andra besparingsåtgärder. Dessutom kan det även komma att krävas ägartillskott eller lån för att klara O-ringens likviditet.

”En viktig förutsättning är också att årets anmälningar flyttas med till nästa års arrangemang. Hittills har totalt 9 300 anmälningar gjorts och de som är anmälda behåller alltså sin startplats till sommaren 2021”, står det i pressmeddelandet.

Annons

– Vi räknar med att den absoluta merparten av de redan anmälda vill vara med på festen 2021, det ingår i kalkylen. De flesta som anmäler sig tidigt är trogna O-Ringen-besökare och orienterare som vill uppleva O-Ringen varje år, säger Maria Krafft Helgesson.

IKHP:s Isa Envall efter att ha gått i mål som segrare i D20 Elit-klassen i O-ringen 2019. 2020 kommer den jättelika tävlingen inte att arrangeras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan