Annons

Annons

Annons

Insändare
Ett samhälle i kris behöver en skola som fungerar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En stor omställning pågår inom skolvärlden, bland annat med distansundervisning, och att då komma med besparingar som redan är underfinansierad och starkt ansträngd får konsekvenser, varnar representanter för lärarkår och skolledning i Nässjö.

En lösningsfokuserad lärarkår arbetar nu febrilt med undervisning i förskolor, fritidshem, grundskolor och på distans i gymnasieskolan samt vuxenutbildningen. Rektorer kämpar med att ställa om till en ny verklighet på näst intill ingen tid alls. Det är ett unikt och mycket pressat läge med hög arbetsbelastning för både lärare och rektorer. Skol-Sverige sluter upp och står starka.

Annons

Mitt i denna samhällskris som kommer att gå till historien ska en budget bli i balans. Nyligen fick fackförbunden information om en ändringsbudget med besparingar på alla nämnder. Vi vet att barn- och utbildningsverksamheten är en stor del av vår kommuns uppdrag och en viktig pusselbit för att få ihop det gemensamma kommunala ansvaret. Men att lägga ytterligare besparingar på en skola som redan är underfinansierad och starkt ansträngd får konsekvenser.

Annons

Det går inte nog att understryka vikten av att satsa på bra utbildning. Det samhället investerar i utbildning ger på sikt mångdubbelt tillbaka genom jobb och konkurrenskraft. Det säger sig självt, lärare och rektorer med dåliga förutsättningar, kan heller inte ge barn och elever den undervisning och det stöd de har rätt till. Det är i slutändan de individer med sämst förutsättningar som kommer att få betala det högsta priset när kommunen skär ner på skola och utbildning. Vi är stolta över de satsningar som Nässjö kommun gjort på förskola och skola.

Att riskera en nedmontering av det som utvecklats under flera år för att just möta stora utmaningar, leverera likvärdig och kvalitativ utbildning, väcker stor oro. Nässjö kommun har valt att välkomna många nya medborgare som flytt från krig och förtryck. För att lyckas med integration är utbildning nyckeln och inte minst skolans kompensatoriska uppgift som för flera kan vara den avgörande skillnaden till att lyckas att bli en god samhällsmedborgare. Nässjö kommuns lärare och rektorer har klarat utmaningen hittills med bravur.

Annons

Undertecknade skriver detta för alla våra medlemmar som dagligen sliter hårt för att våra skolors huvuduppdrag ska upprätthållas, en likvärdig utbildning för våra barn och ungdomar.

Vi är beredda på att ta ansvaret men då krävs resurserna.

Annika Frejd, ordförande Lärarförbundet, Nässjö

Andreas Eskilsson, kommunombud Lärarnas Riksförbund, Nässjö

Ewa Björk, ordförande Skolledarna, Nässjö

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan