Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Museet kör digitala visningar: "Ett nytt sätt vi kan ha nytta av i framtiden"

Marie Ekdahl och kollegan Lisa Ugarph (saknas på bilden) kommer att ha korta digital visningar under fyra onsdagar av utställningen Tjuvaktig som en skata.

Annons

De planerade onsdagsvisningarna av utställningen Tjuvaktig som en skata har fått ställas in. I stället går Eksjö museums personal ut i sina kanaler på sociala medier. Men att berätta om konst inför en kamera i stället för en grupp människor kan vara en utmaning.

Marie Ekdahl pratar in i kameran och Saimy Swärd håller i mikrofonen. Museet testar ett nytt grepp och ska visa delar av utställningen digitalt i stället.

Marie Ekdahl arbetar på Eksjö museum. Hon får hjälp av turistinformatören och filmpedagogen Saimy Swärd vid filminspelningarna som görs i samband med utställningen på museet.

Djuret i konsten är i fokus på Eksjö museums senaste utställning.

Den här tavlan kommer Lisa Ugarph att berätta mer om i onsdagens digitala visning som Eksjö museum lägger ut i sina sociala medier.

Annons

Annons

Det är många branscher, föreningar och planerade evenemang som får tänka och planera om på grund av coronaviruset. Eksjö museums utställning Den tjuvaktiga skatan handlar om djuren i konsten. Konstverken kommer från kommunens konstsamling.

Marie Ekdahl och Lisa Ugarph på museet håller i utställningen och hade planerat in visningar på onsdagskvällar. Visningarna har ställts in.

– Vi har fått tänka till om hur vi ska göra det på ett annat sätt. Det finns jättemycket att säga om utställningen, säger Pia Löfgren, museichef.

Bilder på utställningen har museet lagt ut på Instagram och Facebook. I stället för visningarna har Marie och Lisa digitala visningar under fyra onsdagar.

Till sin hjälp har de Saimy Swärd som arbetar som turistinformatör och är filmpedagog.

Ingen publik

Under onsdagskvällen släpps första visningen, som Lisa Ugarph står för. Nästa visning är 22 april, 6 maj och 13 maj.

– Vi försöker hållas oss inom tre minuter. Vi har inte den utrustningen som klarar av att vi kan göra panoreringar och gå omkring i utställningen, säger Saimy.

Hur var det att tala till en kamera i stället för en grupp människor?

– Min visning skiljer sig väldigt mycket från hur jag hade tänkt göra den från början. Det är jätteannorlunda att göra på det här sättet jämfört med att ha en grupp att prata till. Det är ett nytt sätt som vi nog kan ha nytta av i framtiden. Man lär sig väldigt mycket nytt i svåra tider, säger Lisa.

Annons

– Det blir inte den dynamiken som man har med en publik. Det blir mycket mer en monolog, säger Marie.

Ett smakprov

Utställningen med de olika djuren är indelade i kategorier. Det finns bland annat favoritdjuret, ikoner och hästen. Då museet har tappat många besökare försöker de ändå nå ut till dem på något sätt.

– Man ska kunna komma hit och titta på utställningen på egen hand. De här visningarna ger bara smakprov från utställningen. Utställningen pågår till den 24 maj, vi hoppas att folk ska hitta hit, säger Pia Löfgren.

Annons

Annons

Till toppen av sidan