Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

TV: Anna Ahnstedt Mitle i Rutan

Den traditionella visan om Apladalen i Värnamo innehåller många verser och motgångar. Anna Ahnstedt Mitle har skrivit en ny Värnamovisa, som ger hopp denna ovanliga vår.

Platsen för världspremiären var förstås Rutan i Värnamo.

Inbäddat innehåll

- Jag vill fånga det som är speciellt just nu och samtidigt vara hoppingivande, att det kommer fler vårar och det får vara som det är just nu, säger Anna Ahnstedt Mitle om den nya Värnamovisan och fortsätter:

- Sedan ville jag skriva en sång som kan peppa alla dem som känner sig ensamma i dessa tider. Det gjorde att den blev väldigt daterad, men jag tror att det kommer att skrivas många texter och göras mycket konst från den här tiden. Inte bara för att folk känner sig sysslolösa, utan för att det här gör stora avtryck i vad vi tänker om vad ett samhälle är, hur vi värderar våra relationer och vanor, vad vi tycker är viktigt. Krisen väcker många existentiella frågor.

Annons

Annons

Att den nya visan utspelar sig i Värnamo, beror inte bara på att den skrevs till framträdandet i Rutan på Flanaden mitt i staden. Anna är född i Värnamo och växte upp i Hillerstorp och Vaggeryd, innan familjen flyttade till västkusten och Lysekil när Anna var tolv år gammal.

Annons

Bortsett från luciatåg i stadshuset där föräldrarna jobbade och en spontan spelning för farmor och de andra boende på äldreboendet förra våren, har hon dock inte framträtt i Värnamo tidigare. Inte heller under de många år som hon arbetade som skådespelare och turnerade flitigt. För ett par år sedan kände hon att hon vill pröva något nytt, bytte delvis inriktning i yrkeslivet och satsade på visor.

- Jag älskar berättelser, det är därför jag älskar teater. Visan som konstform är också berättelser, men tonsatta och inte en och halv timme långa, säger Anna Ahnstedt Mitle.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan