Annons

Annons

Annons

Fotboll

Regelverket som ska rädda fotbollssäsongen

Mätning av kroppstemperatur på matchdagen och resor till matcherna i halvfulla bussar.

Det är några av detaljerna i det medicinska regelverk som svensk fotboll har tagit fram, skriver Aftonbladet.

Blir det någon start för allsvenskan och superettan i juni?

Det är ett utförligt dokument som har tagits fram av herrfotbollens intresseorganisation Svensk elitfotboll (SEF) och Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté, kring hur seriespelet i elitfotbollen ska kunna starta den 14 juni.

Annons

Bland annat ska spelarna själva fylla i ett formulär på matchdagen, där de uppger kroppstemperatur och om de lider av olika typiska coronasymptom som bland annat halsont, hosta eller huvudvärk.

”Om din kroppstemperatur är över 37,5 grader eller om du har svarat ja på någon av frågorna får du inte anlända till stadion eller lagets samling utan att först fått ett godkännande av klubbens läkare", står det i dokumentet.

Annons

"Samhörighet och framtidstro"

Aftonbladet var först att rapportera om dokumentet som nu har publicerats i sin helhet av SEF.

"Det är viktigt att förstå att klubbarna inom SEF (Allsvenskan och Superettan) bedriver professionell verksamhet och därför inte kan jämställas med all övrig bredd- och amatörfotboll i Sverige. Organisationerna har kompetent och utbildad personal inom hälsa och sjukvård som hela tiden kan övervaka att verksamheten bedrivs på ett lämpligt sätt", skriver man i dokumentet.

Vidare skriver man att elitfotbollen "bidrar till en samhörighet och framtidstro som i dessa tider känns viktigare än någonsin".

I det medicinska regelverket, som lämnades till Folkhälsomyndigheten (FHM) vid ett möte i fredags, finns också detaljer som att man uppmuntrar till taktikgenomgångar utomhus och att resor till bortamatcher bör ske i bussar som endast är halvfulla. Lagen ska dessutom anlända till matcharenan med minst 15 minuters mellanrum.

Utan publik

Tanken är att elitfotbollen – om FHM ger klartecken för spel på nästa möte senare i veckan – till att börja med ska spelas utan publik. Men i dokumentet finns också en plan för hur åskådarna successivt ska kunna återvända till arenorna.

Annons

I ett första skede handlar det i så fall om att tillåta begränsad sittplatspublik, som är utspridd på arenan. "Endast var tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled är tillåtet att nyttja", står det i regelverket.

För närvarande är inte ens träningsmatcher tillåtna i Sverige. Folkhälsomyndigheten avråder också från icke nödvändiga resor inom landet på grund av coronapandemin.

TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan