Annons

Annons

Annons

Minnesord Nils Wedin

Nils Wedin, Nässjö

Nils Wedin, Nässjö, har efter en kort tids sjukdom avlidit på Höglandssjukhuset den 9 maj i en ålder av 95 år. Nils föddes 1924 i Torne Träsk. När Nils var sex år flyttade familjen till Nemesis, där man bodde några år.

Nils pappa gick bort, då Nils var 15 år. Något år senare flyttade familjen till Kiruna. Som ung flyttade Nils Wedin till Västerås, där han fick anställning och utbildning på Asea. Efter några år flyttade han tillbaka till Kiruna. Där utbildade han sig till lokförare och fick sedan anställning vid SJ. Sedan flyttade Nils till Uddevalla och där fick han anställning som eldare på SJ. På Svenssons matsalar i Uddevalla träffade Nils Wedin sin blivande hustru Rut. De gifte sig 1947. I Uddevalla föddes dottern Margareta.

Annons

Så var det åter dags att flytta och denna gång till Ängelholm. Här bodde familjen Wedin under sju år och här föddes dottern Viveca. Nils fick erbjudande om ett jobb som lokförare med Nässjö som stationeringsort och 1954 flyttade familjen till Nässjö.

Annons

Nils var en hängiven föreningsmänniska och han lade ner mycket tid på sitt engagemang i olika föreningar. Nils Wedin var under några år ordförande i ABF i Nässjö. Han var även ordförande i Konstfrämjandet i länet och där ordnade han med många utställningar runt om i länet.

Han var under många år engagerad i Synskadades förening i Jönköpings län. Nils ordnade med studiecirklar och även resor inom SRF. Han ordnade med och ledde fjällvandringar i Norrland. Där bodde man på Svenska Järnvägsmännens semesterhem Björkliden och gjorde dagsvandringar i bygden.

Nils var kunnig i ekonomi och var under några år kassör i SRF och på senare år även som revisor. Han fick vid SRF Jönköpings läns 75-årsjubileum hederstecken för sina ideella insatser inom SRF.

1977 skaffade sig Nils och hustrun Rut en sommarstuga på Adriansnäs i Oskarshamn. Här trivdes de mycket bra och här vistades de varje sommar ett par månader.

Nils gjorde även högt upp i åldern resor och då hade han med sig döttrarna med familjer. 2017 gjorde de en resa till Alperna och 2019 till Nils kära Björkliden i Norrland.

Ja, Nils var trots sin höga ålder i god form fysiskt sett och han hade även "huvudet på skaft".

Vi är många, som inom SRF saknar den trevlige och pigge Nisse. Den 4 mars i år ledde Nils årsmötet med SRF Höglandet.

Vi är många som deltar i sorgen tillsammans med döttrarna Margareta Fransson och Viveca Wedin med familjer.

För SRF Höglandet

Kenneth Jägsander, ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan