Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Per-Ola Nilsson
Per-Ola Nilsson: Politisk beredning kanske hade kunnat putsa halvmesyren

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Förslaget om lönepåslag för personal som jobbar med covidpatienter är en halvmesyr som ofelbart kommer att upplevas som orättvis. Det är inte undra på att oppositionen surnar till.

Uppgifterna om många smittade på Akademiska sjukhuset i Uppsala vittnar om att det inte bara är personal på avdelningar för covid-19-patienter som utsätts för risk.

Moderaterna och Vänsterpartiet i regionen involverades inte i någon diskussion om extra ersättning för viss sjukvårdspersonal under pandemin. De blev så besvikna att de gjorde något så ovanligt som ett gemensamt utspel. Det ska förstås sägas att varje beslut som fattas av den styrande koalitionen till sin natur alltid är såväl brett som blocköverskridande. Koalitionen består av alla borgerliga partier utom M, det lokala uppstickarpartiet samt S och MP.

Annons

Annons

Med det sagt så hade det förslag koalitionen gick fram med inte mått dåligt av en ordentlig diskussion innan det lanserades. Då hade det kanske gått att bli klok på det. Just nu pågår sannolikt fackliga förhandlingar där man försöker enas om vilka medarbetare som har en "extraordinär situation", en "psykisk påfrestning av annan art än normalt" och andra formuleringar i förslaget.

På tisdagen presenterade Region Västra Götaland sin färdigförhandlade lösning. Alla anställda, alla yrkeskategorier, som arbetar på avdelning där covid-19-patienter vårdas får 500 kronor extra för varje arbetspass på sådan avdelning. Inga avgränsningar än de som redan finns mellan sjukhusens avdelningar och dessutom en generösare ersättning vid heltidsarbete. Ställt bredvid det framstår Region Jönköpings förslag som en ofärdig halvmesyr.

Också det tredje oppositionspartiet, Sverigedemokraterna, har synpunkter. I en insändare i onsdagens utgåva av Jönköpings-Postens papperstidning kallar tre företrädare för partiet, bland dem regionrådet Samuel Godren, koalitionens förslag för orättvist. Trion lyfter fram att också andra avdelningar inom sjukvården har drabbats hårt av pandemin, bland annat genom att släppa ifrån sig personal till covidvården och genom schemaförändringar och övertid.

Region Uppsala släppte i dagarna förskräckande siffror om smittspridning bland sjukvårdens personal. Enbart på Akademiska sjukhuset i Uppsala har 338 medarbetare konstaterats smittade (SVT 26/5). Fem avdelningar pekas ut som hårt drabbade – förlossningen, lungavdelningen, akutmottagningen samt de två geriatrikavdelningarna. Alltså avdelningar där patienter med konstaterad covid-19 inte ska vårdas.

Annons

Annons

"Det är större risk att jobba på de här avdelningarna än på en covid-avdelning där man vet att patienten är smittad och har en helt annan skyddsnivå", säger huvudskyddsombudet Knut Bodin till SVT.

Bristen på skyddsmateriel är känd och där har man helt enkelt rättat mun efter den skrala matsäcken. Det går förstås inte att säga säkert att alla smittade har fått smittan på jobbet, men siffrorna från Uppsala är ändå en tydlig indikator på att det inte är riskfritt att jobba med patienter utan konstaterad covid-19. Om det längre fram visar sig att risken att smittas är lika stor eller till och med större på dessa avdelningar kommer det förstås att väcka en berättigad diskussion om det är rättvist att kompensera just personalen på covidavdelningar ekonomiskt.

Politiker och tjänstemän försöker dra gränser genom en organisation som är hårt pressad i sin helhet. Man måste vara beredd på att vilken avgränsning man än gör så kommer den i någon mån att upplevas som orättvis.

Med det utgångsläget hade det kanske inte varit så dumt med en ordentlig politisk beredning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan