Annons

Annons

Varningen: Risk för bränder i skogen

Det är just nu en överhängande risk för skogsbränder på flera håll i Sverige. I Jönköpings län assisterar Frivilliga flygkåren räddningstjänsten i arbetet att lokalisera eventuella eldar. OBS: Bilden är en arkivbild

Annons

Försommarsolen steker och temperaturen stiger runt om i Sverige.

Då ser SMHI en risk för att skogsbränder kan blossa upp.

Risken för skogsbränder är just nu stor i 25 distrikt, skriver SMHI på egna hemsidan. Där kan du också följa prognoserna och hålla dig uppdaterad om situationen där du vistas. På söndagen uppgav SMHI att risken gäller tills vidare men att risken för brandspridning minskar något under måndagen då vinden väntas avta.

I till exempel Jönköpings län finns det sedan tidigare två helikoptrar i beredskap för att snabbt kunna lokalisera bränder i skog och mark. Även Frivilliga flygkåren har kallats in på uppdrag av räddningstjänsten, vilket Sveriges Radio P4 Jönköping tidigare berättat om.

– Totalt är vi ungefär 40 personer som jobbar med det här under säsong, säger länsflygchefen Jörgen Hjort till tidningen.

Annons

Frivilliga flygkåren flyger två fasta rutter varje dag.

– En sker i länets västra delar och en i de östra. Det tar ungefär två timmar per flygning och det vi gör då är att observera skog och mark och om vi upptäcker bränder, kontakta räddningstjänsten, säger Jörgen Hjort.

Annons

Beredskapshelikoptrar finns också stationerade i Växjö och Västerås, uppger MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på sin webbplats.

Något eldningsförbud finns inte i nuläget i Jönköpings län, meddelar räddningstjänsten i en kontakt under lördagen. Man uppmanar däremot alla att iaktta försiktighet vid olika former av eldande.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy