Annons

Annons

Annons

Insändare
Vänta inte längre – återställ Rot-avdraget till 50 procent!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att öka Rot-avdraget skulle underlätta för många företag anser insändarskribenterna. Genrebild.

Varsel, arbetslöshet och fallande tillväxt. Coronavirusets effekter slår hårt mot en hel värld, framförallt på ett mänskligt plan men också ekonomiskt. Prognoserna för svensk ekonomi ser dystra ut. Detta trots att regeringen har sjösatt ett antal åtgärdspaket, flera i linje med de förslag som framförts av samtliga sektorer inom Svenskt Näringsliv. Men stödpaketen räcker inte och för varje dag blir läget mer och mer akut. Vill vi ha ett väl fungerande näringsliv kvar i Sverige krävs kreativa lösningar idag, och det brådskar!

Annons

En lösning som visat sig vara effektiv i tidigare lågkonjunkturer, när det gäller att öka företagens orderingång och likviditet samt skapa fler jobb, är Rot-avdraget. Det är en beprövad reform som snabbt kan stimulera svensk ekonomi.

Annons

Rot-avdraget har också visat sig vara det bästa verktyget staten och samhället har mot svartarbete, fusk och mygel. Idag när arbetsmarknaden är oviss och många är oroliga över varsel och arbetslöshet är risken dessvärre stor att svartjobben ökar. En sådan situation snedvrider inte bara konkurrensen på arbetsmarknaden och riskerar att slå ut seriösa företag som bidrar med välbehövliga skattemedel till vårt lands välfärd, den innebär också att ofta redan utsatta människor utnyttjas genom osäkra arbetsvillkor.

Inom bygg- och installationssektorn har vi under lång tid verkat för att återställa Rot-avdraget till 50 procent. När vi nu befinner oss i en extraordinär situation med en allvarlig lågkonjunktur som väntar skulle en återställning av Rot ha stor betydelse för landets små och medelstora företag, vars verksamheter ofta är integrerade och beroende av varandra. Rot-avdraget kan spela en så betydande roll för svensk ekonomi att regeringen även bör överväga att höja Rot-avdraget till 75 procent under en begränsad tidsperiod.

Inom bygg- och installationssektor ser vi en minskad efterfrågan när det gäller planerade underhållsarbeten. Vi märker av minskade investeringar i byggprojekt som påverkar hela sektorn, inte minst på lång sikt. Sverige behöver bygga mer och ska svensk bygg- och installationssektor vara en nödvändig motor i ekonomin så behövs alla fungerande stimulanser och här kan ett höjt Rot-avdrag göra stor skillnad. Regeringen och finansminister Magdalena Andersson måste se på alla fungerande lösningar och ta tillvara de verktyg som finns för att undvika en allt för djup och långvarig recession.

Annons

Annons

En statlig investering i ett återställt Rot-avdrag betalar sig i form av nya vita jobb och därmed fler intäkter till staten i form av moms och arbetsgivaravgifter, vilket också är belagt med tidigare erfarenheter. Nu uppmanar vi regeringen – återställ Rot-avdraget till 50 procent och rädda flera av landets företag – det är väl investerade pengar i en väl beprövad metod!

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen

Erik Haara, vd Glasbranschföreningen

Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

Anders Robertsson, vd Maskinentreprenörerna

Pontus Sjöstrand, vd Måleriföretagen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan