Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Blixtnedslag trolig orsak till skogsbränderna – bekämpades av 30-tal brandmän

Text

Ett 30-tal brandmän bekämpade fem skogsbränder i Vetlanda kommun under tisdagen. Ett kraftigt åskoväder svepte över området och tros vara orsaken till bränderna.

– Markpersonalen bedömde att de klarade släckningarna utan att ta hjälp av helikopter, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Räddningstjänsten bekämpade fem skogsbränder i Vetlanda kommun under tisdagseftermiddagen. OBS: Bilden är en arkivbild.

Den senaste tidens varma väder har gjort att det är extremt torrt i skog och mark. När det på tisdagen svepte in ett kraftigt åskoväder i Vetlanda kommun började det att brinna på inte mindre än fem platser.

Annons

Räddningstjänsten nåddes av det första larmet vid 13.15-tiden. Då hade samtal till SOS inkommit om att det brann på en höjd i skogen vid Klanebacke nära Bäckaby.

– Det var brandflyget som bekräftade att det brann. Det brann i oländig terräng, så var lite svårt att ta sig dit. Personal fick dra 300 meter slang fram till branden, säger en larmoperatör på SOS.

Vet du något om omfattningen av branden?

Annons

– Jag vet bara vad som står i larmet från brandflyget och deras uppskattning var att det brann på ett område om 30 gånger 40 meter.

Ingen spridningsrisk

Det kom också larm om två separata bränder i närheten av länsväg 125 mellan Vetlanda och Nye.

– Det rörde sig om två mindre bränder på ett område om ungefär 100 kvadratmeter. Det var aldrig någon spridningsrisk och vid 15-tiden lyckades vi ringa in bränderna, säger insatsledaren Göran Melin.

Dessutom larmades räddningstjänsten till ett område vid Ödebillstorp, norr om Skede. Det larmet inkom strax efter klockan 14. Där hade en grantopp fattat eld.

– Personal på plats sågade ner trädet och kunde snabbt släcka branden, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Brandmän från flera stationer

Vid 15-tiden kom det femte brandlarmet – den här gången från ett område nära Laduslättasjön väster om Korsberga.

– Där verkar blixten ha slagit ner i en gran som börjat brinna. Vi skickade dit ett par brandbilar, men det rörde sig inte om någon större brand, säger ledningsoperatören.

Samtliga släckningsarbeten var avslutade vid 18-tiden.

Ett 30-tal brandmän från Vetlanda, Ramkvilla, Korsberga, Farstorp, Eksjö, Malmbäck och Kvillsfors bekämpade bränderna, uppger Göran Melin.

Annons

Man behövde aldrig ta hjälp av helikopter som i så fall skulle kunna vattenbomba bränderna.

Annons

– Det handlade om mindre bränder och markpersonalen bedömde att de klarade släckningarna utan att ta hjälp av helikopter, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Varning till markägare

Göran Melin på räddningstjänsten vill skicka en varning till alla markägare i kommunen:

– Det kan börja brinna på fler platser. Om inte i dag så inom några dagar. Det kan nämligen ligga och glöda en tid innan det tar fart. Det finns jättebra appar som man kan ladda ner och se exakt var blixtarna slagit ner, säger Göran Melin.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan