Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debatt: Nu behövs kraftsamling för jobben

Ska svenska företag ta den ledarroll som krävs för för fler jobb behövs långsiktiga reformer, skriver Svenskt Näringslivs regionchef Anna Gillek och vd Jan-Olof Jacke.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svenskt Näringsliv presenterade i veckan ett första jobbpaket med fem tydliga punkter, skriver Jan-Olof Jacke (bilden) och Anna Gillek. Foto: Claudio Bresciani / TT.

Annons

Tusentals människor har avlidit i covid-19 och åter tusentals är på väg tillbaka efter svår sjukdom. Samtidigt befinner sig svensk ekonomi i djup kris.

För många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag har kunderna helt eller delvis försvunnit och vi har träffat och pratat med många företagare som denna vår sett sina livsverk gå under.

Sedan krisen inleddes har fler än 2000 personer skrivits in som arbetslösa i Jönköpings län. Jämfört med samma tid 2019 har det totala antalet inskrivna arbetslösa ökat med 40 procent. Därutöver har 24 421 personer korttidspermitterats.

Annons

Svenskt Näringsliv har presenterat ett offensivt paket för att rädda jobben och för att Sverige efter pandemin ska vara ett land som kan möta framtiden med tillförsikt och optimism.

Arbetsförmedlingen talar om en arbetslöshet som fortsätter att stiga och en ungdomsarbetslöshet som går över 100.000 personer i Sverige. Risken är att den höga arbetslösheten biter sig fast med ekonomiska och sociala konsekvenser som följd. Därför krävs åtgärder som räddar jobben och stärker konkurrenskraften. 

Annons

Det kommer en tid efter den akuta krisen. Kan sunda och välfungerande verksamheter klara sig igenom detta så kommer återstarten bli så mycket enklare.

Men det kommer inte att räcka. Ska svenska företag ta den ledarroll som krävs för att jobben återigen ska bli fler så behöver vi ta tag i svensk ekonomis långsiktiga utmaningar.

Svenskt Näringsliv kommer därför löpande under året presentera reformer som stärker svensk konkurrenskraft, skapar nya jobb och löser de strukturella problem som krisen gjort än mer akuta.

En del kan genomföras mer eller mindre omedelbart, annat kommer ta längre tid. I det första jobbpaket som presenterades i dagarna fanns bland annat följande punkter med:

- Tryggat investeringsklimat och tydliga förutsättningar. Inga höjda skatter på jobb och företagande.

- Stärkt kunskapsekonomi med FoU-paket.

- Förbättrad kompetensförsörjning genom tryggad rörlighet och arbetskraftsinvandring.

- Utbyggd digital infrastruktur för Sveriges konkurrenskraft. 

- Minskade kostnader att anställa genom sänkt arbetsgivaravgift.

Annons

Vi vet vilken kraft det finns i svenska företag. Nu handlar det om att fullt ut släppa lös denna kraft och återstarta Sverige.

Då kan svenska företag fortsätta skapa välstånd och nya jobb, men också ta global ledning i klimatomställningen och i den digitalisering som fått ytterligare fart under pandemin. Därför är vi framtidsoptimister.

Anna Gillek

regionchef, Svenskt Näringsliv Jönköpings län

Jan-Olof Jacke

vd, Svenskt Näringsliv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan