Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Ledare: Skydda företagare från kriminaliteten

Fyra av tio butiker har utsatts för stöld eller snatteri senaste veckan. Brott mot handel och företagare kostar samhället tiotals miljarder.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Kriminaliteten mot företagande hämmar integration. Foto: Foto: Johan Nilsson / TT.

Annons

Kriminalitet mot företagare har förvärrats i och med coronapandemin. Branschorganisationen Svensk Handel larmar om att fyra av tio butiker har utsatts för stöld eller snatteri den senaste veckan, och mer än hälften har utsatts för någon typ av brott senaste månaden. Det är en tydlig ökning sedan samma period förra året.

Förutom de direkta kostnaderna och det mänskliga lidandet har brott mot företagande stora kostnader för samhället.

I en rapport från Svenskt Näringsliv (maj 2018) vittnar 34 procent av företag om att situationen med brottslighet har förvärrats de senaste åren. Knappt någon tycker att det har förbättrats.

Annons

Annons

Svenskt Näringsliv uppskattar att brottsligheten kostar svenska företag 55 miljarder kronor årligen. Det är bara den direkta kostnaden.

40 procent har ändrat sina rutiner till följd av brottslighet och en dryg tredjedel har investerat i fysiska säkerhetslösningar. Det är pengar som hade kunnat avsättas till annat: högre löner för anställda, mer innovation i verksamheten eller expansion i lokalområdet.

Dessa indirekta kostnader är dessutom ett allvarligt hot mot integrationen. En fjärdedel av småföretagare i Stockholms utsatta områden ser otrygghet som det största problemet för deras verksamhet, 20 procent menar att brottsligheten påverkat utbudet av näringslivsverksamhet och var tionde funderar på att stänga ner eller flytta till följd av brottsligheten enligt Stockholms Handelskammares rapport från oktober 2017.

När unga ser att entreprenören som driver den lokala butiken ständigt behöver hantera hot om brott, uppfattas det knappast som en attraktiv roll. Stiftelsen The Global Village menar (6/7) att det är troligare att unga i utsatta områden har bevittnat ett brott än att de känner en företagare.

Annons

Att butiker stänger ner till följd av rädsla för brottslighet minskar förstås utbudet av mat, tjänster och nöjen.

Annons

Levande torg skapar trygghet, övergivna centrum det motsatta. Lokalt företagande bör inte underskattas för sin roll i brottsförebyggande och därför behöver de också skyddas.

Företagare efterfrågar därför riktade polisiära strategier som ökar tryggheten i närområdet. Samtidigt måste förtroendet för polisen för invånare i utsatta områden öka, vilket det faktiskt gjort de senaste åren – även om det fortfarande är lägre i utsatta områden än i den övriga befolkningen.

Det övergripande problemet är dock att kriminaliteten mot småföretagare inkräktar på möjligheten om att drömma – och skapa sig – en bättre framtid.

Det gäller särskilt i utsatta områden. För det krävs bättre brottsbekämpning men också en mer långsiktig politik för en mer kompensatorisk skola och insatser som fokuserar på de allra yngsta.

Ledarredaktionen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan