Annons

Annons

Annons

Nässjö

Jättefastighet säljs till vrakpris – men ingen vill köpa: ”Konstigt”

Den forna folkhögskolan i Viebäck har legat ute till försäljning sedan förra året. I våras sänktes utgångspriset för att locka köpare. Trots det är intresset fortsatt lågt för husen.

Text

Gamla Viebäck Folkhögskola har stått i princip tomt sedan 2017, när Migrationsverket la ner flyktingförläggningen där. Nu ligger delar av folkhögskolan ute till försäljning.

Bild: Kajsa Juslin

Annons

– Det finns enorma möjligheter för vad man skulle kunna använda byggnaderna till, säger ansvarige mäklaren Jan Bergström från Svenska Fastighetsbyrån.

Det är huvudbyggnaden för forna Viebäck folkhögskola, samt internatbyggnaden Mossebo, som varit utannonserad i flera månader. Sammanlagt innehåller de två byggnaderna 3 400 kvadratmeter av undervisningslokaler, skolkök, matsal, gymnastiksal samt övernattningsrum – med ett utgångspris på 1,5 miljoner kronor.

Annons

– Det är en väldigt lågt pris för så mycket yta, så det förvånar mig att ingen nappat än, säger Jan Bergström.

2013 sålde Stiftelsen pingstförsamlingarnas skol- och kursverksamhet av majoriteten av fastigheterna i Viebäck till Nordic Humanitarian AB, som sedan bedrev flyktingförläggning i lokalerna genom uthyrning till Migrationsverket. Sammanlagt fanns 390 platser på Viebäck innan det lades ner i juni 2017.

Annons

De byggnader som såldes till Nordic Humanitarian AB var huvudbyggnaden samt internatbyggnaderna Grankulla, Mossebo, Enebo, Furubo och Skogsbrynet. Enligt Jan Bergström köpte Nordic Humanitarian AB även två av villorna på området.

Nu är det alltså skolbyggnaden samt ett av internatboendena som legat ute till ett paketpris – men det kan komma att ändras.

– Förmodligen så kan det bli så att vi lägger ut skolbyggnaden för sig och internatet för sig. Även de övriga internatbyggnaderna och de två villorna som ägs av företaget kommer mest troligt att läggas ut till försäljning inom en svar framtid, säger Jan Bergström.

Att fastigheterna ännu inte sålts är lite av en chock för Jan Bergström, som trots en svår försäljning även senast folkhögskolan låg ute på marknaden ser stor potential i Viebäck.

– Jag minns visserligen att det tog ett bra tag innan fastigheterna såldes även sist, när Pingströrelsen sålde dem, men jag finner det ändå konstigt att det inte blivit sålt än. Skolbyggnaden har oändliga möjligheter, säger han.

I nuläget är annonsen för fastigheterna nedtagen. Jan Bergström hoppas på ett ökat intresse när den läggs upp på nytt – då förmodligen i flera, avstyckade delar.

Annons

Annons

Det är internatbyggnaden Mossebo samt den stora skolbyggnaden i Viebäck som i nuläget finns att hitta på marknaden.

Bild: Jan-Olov Persson

Enligt mäklaren Jan Bergström finns det planer på att sälja ytterligare byggnader i Viebäck inom en snar framtid.

Bild: Kajsa Juslin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan