Annons

Annons

Annons

Bodafors

TV: Häng med in bakom kulisserna på hajpade lokalbageriet

På Kulturgatans bageri Röda längan är det Maja Larsson, Årets Bodaforsare 2020, som håller ställningarna. Tillsammans med Åsa Eklöf bakar hon bröd, bullar och kakor av ekologiska lokalproducerade råvaror till sommarens turister.

Text

Bild: Ella Alvin

Annons

Det doftar nybakat bröd längs hela Kulturgatan på morgonkvisten. Inne i bageriet ljuder härliga toner ur högtalarna samtidigt som värmen från ugnen, där bröden gräddas, gör luften både varm och lite rökig. Inne i köket förbereder Maja Larsson och Åsa Eklöf de bröd och bullar som ska säljas under dagen.

Den lättsamma stämningen skvallrar om att de två bagarna är såväl förtjusta i sitt jobb som goda vänner.

– Att vi är bra vänner gör ju det bara ännu roligare. När vi slutat här för dagen ska vi på utflykt tillsammans, till ett annat café, berättar Maja.

Inbäddat innehåll

Annons

När Leif Burman och Mikael Löfström skulle starta Kulturgatan i Bodafors för fyra år sedan satt Maja Larsson med på ett av de möten de höll för invånarna i samhället. Idén om ett café i anslutning till gatan väckte hennes intresse, och efter mötet presenterade hon sig och förklarade att hon var intresserad av att driva caféet om de beslöt sig för att öppna något.

Annons

– Det funkade bra med mitt liv just då också. Jag hade småbarn, därför gjorde det inte mig någonting att planerandet drog ut lite på tiden, säger Maja Larsson.

Maja, som är uppvuxen i Bodafors, har insett charmen med det lilla samhället de senaste åren. När hon lämnade den småländska landsbygden efter gymnasiet ville hon upptäcka nya saker, men efter ett par år på språng insåg hon att det fanns mycket bra hemma i Bodafors.

– Det är ju lite roligt att man på något sätt alltid lyckas hitta tillbaka, säger hon.

– Jag har gjort massa saker innan jag flyttade hem igen. De sista åren bodde jag i Vasastan i Stockholm och jobbade på ett bageri där, sen insåg jag att storstan inte är något för mig. Man missar så himla mycket, som när de första blåsipporna blommar på våren till exempel, det saknade jag, fortsätter hon.

Maja Larsson och Åsa Eklöf är de två som knådar degarna på Röda längan bageriet i Bodafors.

Bild: Ella Alvin

Varje morgon gräddas de brödlimpor och bullar som ska säljas på caféet under dagen.

Bild: Ella Alvin

Maja Larsson och Åsa Eklöf startar arbetsdagen vid fem på morgonen och jobbar på fram tills dess att caféet öppnar vid elva. ”Att vi är bra vänner gör ju det bara ännu roligare” säger Maja.

Bild: Ella Alvin

Annons

Sedan Röda längan bageriet slog upp dörrarna under sommaren 2016 har Maja varit en del av det. Sedan ett år tillbaka har hon även hjälp från vännen Åsa Eklöf. Det är de två som bakar allt som säljs på caféet. Själva försäljningen i caféet är det sommarjobbare och feriepraktikanter som sköter.

Annons

Fokus ligger på bröd och bullar, men även enklare bakverk finns att köpa för den fikasugna.

– Det blir mycket bröd och bullar, framförallt eftersom det vad vi själva tycker bäst om tror jag. Fikabröd och bakverk gör vi såklart också, men det blir mest enklare varianter, säger Maja.

En annan förklaring till enkelheten i bakverken är det kulturspannmål de använder sig av i allt de bakar. Emmer, spelt och ölandsvete är betydligt mer svårjobbat än vanligt vetemjöl, och samtidigt vill Maja och Åsa lyfta fram de goda smakerna i råvarorna de använder snarare än att baka något häftigt.

– De blir ju inte några budapest- eller prinsessbakelser här precis, säger Åsa.

– Nej, vi satsar mer på det enkla. Det går ju hand i hand med allt som Kulturgatan står för också, det vi gör här är ju ett slags hantverk, fyller Maja i.

Det är framförallt bröd som bakas och säljs på Kulturgatans café. Varje deg förbereds två dygn innan den ska gräddas och säljas.

Bild: Ella Alvin

Brödkorgarna används under den andra delen av jäsningen. ”De gör det lättare att skapa en fin yta på limporna” säger Maja.

Bild: Ella Alvin

På grund av coronapandemin hålls inga föreläsningar i caféets lokaler den här sommaren. Tillsammans med Leif och Mikael har de även tagit beslut om att inte erbjuda någon lunchbuffé, för att undvika att allt för många gäster kommer samtidigt.

Annons

– Förutom de två ändringarna så har vi valt att öppna lite senare på dagarna. På vardagarna öppnar vi först elva, och på lördagar vid åtta, säger Maja.

Annons

Trots, eller kanske snarare till följd av, pandemin har flödet av besökare varit högre än tidigare på Kulturgatan och bageriet denna sommaren.

– Vi har haft jättemycket gäster, verkligen. Det är väl förmodligen för att många väljer att ”hemestra” istället för att åka iväg just nu, men oavsett så är det jättekul, säger Maja.

Det bakas även bullar och andra kakor i köket under de tidiga morgnarna.

Bild: Ella Alvin

Åsa Eklöf plockar ut ett gäng färdiggräddade limpor ur ugnen.

Bild: Ella Alvin

För att varje brödlimpa ska hålla ungefär samma storlek används en våg innan de placeras i brödkorgarna för ett dygns jäsning.

Bild: Ella Alvin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan