Klimatforskaren Kevin Anderson som varit gästprofessor vid Uppsala universitet publicerade nyligen en artikel i tidskriften Climate Policy. I denna beräknas att Sverige måste minska sina utsläpp med mellan 12-15 procent per år för att uppnå de mål som är satta i Parisavtalet, detta avtal som nästan samtliga partier i riksdagen stödjer. Enligt Naturvårdsverket så har de svenska utsläppen mellan åren 2013-2017 inte minskat alls om man räknar med de konsumtionsbaserade utsläppen. 2017 är senaste året det finns data för när det gäller dessa utsläpp men det finns inget som tyder på att läget har förbättrats sen dess. Det är alltså en väldigt stor skillnad på vad som sägs och vad som faktiskt görs.
Annons
Annons
Det är bråttom med att få ner utsläppen och det behövs en effektiv politik. En sak som skulle kunna göra stor skillnad är förslaget som drivs av organisationen Klimatsvaret. Priset på koldioxidskapande bränslen höjs kraftigt och alla pengar som samlas in genom denna avgift delas direkt ut till invånarna i lika stora delar och med en bonus till de som bor på landsbygden. Detta skulle ge varje individ stöd i den omställning som alla måste göra.
Ifall denna politik kombineras med koldioxidtullar som ger andra länder ett incitament att också sätta pris på koldioxidutsläpp så finns det en chans att vi kan nå de utsläppsminskningar som vi har förbundit oss till att genomföra.
Patrik Kroner, Klimatsvaret