Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

JUST NU: Personer som bor med covidsjuka ska isoleras

Personer som bor med någon med covid-19 ska betraktas som möjliga sjukdomsfall och omfattas av förhållningsregler, rekommenderar Folkhälsomyndigheten.

– Vi tycker att det är rimligt att personer som bor med någon som har covid-19 stannar hemma för att minska risken för att sprida det vidare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: TT.

Annons

Nya rekommendationer ska gälla för personer som bor tillsammans med någon som har covid-19.

– Det gäller friska personer som bor i samma hus som någon som har fått diagnosen covid-19. Man ska stanna hemma i sju dagar men testas efter fem dagar, säger Tegnell.

Den som berörs av reglerna kommer kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller.

Annons

– Det här är inget man tar initiativ till själv. Man kommer att bli kontaktad av vården för att få de här förhållningsreglerna formellt. Det är först då de gäller, säger Tegnell.

Annons

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vissa i hushållet undantas från delar av de nya reglerna, exempelvis elever i förskolor, grundskolor och motsvarande skolformer, samt gymnasiesärskolan, som kan fortsätta gå i skolan.

Även personer i hushållet som tidigare har ett positivt covid-test eller påvisat antikroppar inom sex månader undantas.

Inom vissa samhällsviktiga yrken, till exempel för vård- och omsorgspersonal, finns det möjlighet att lätta på reglerna snabbare genom att provta direkt, i de fall då reglerna innebär ett mycket stort bortfall av medarbetare lokalt på exempelvis en arbetsplats.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik på torsdagen har inga nya dödsfall hos personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Sammanlagt har 5 893 smittade personer avlidit i landet.

Totalt 93 615 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under torsdagens pressträff om coronaläget i Sverige. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy