Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Glädjebeskedet: Pappor och partners släpps in på BB

Här kommer ett glädjebesked för familjer som väntar tillökning. Nu välkomnas pappor och partners in på BB efter förlossningar – med en del restriktioner.

– Det är våran önskan att en partner får vara med, säger Marie-Ann Österberg, vårdenhetschef på BB på Höglandssjukhuset.

Text

Marie-Ann Österberg, vårdenhetschef på förlossningen, BB. Foto: Madeleine Fransson/TT.

Annons

I förra veckan gick Region Jönköping ut med information om att anhöriga kan besöka patienter på länets tre sjukhus. Detta trots att smittotalen är på väg upp igen, men regionen underströk då vikten att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Restriktionerna kring BB var oförändrade i förra veckan men nu kommer ett nytt besked. Nu får kvinnor ha en medföljande i samband med förlossning och in på BB.

Annons

– Det är våran önskan att en partner får vara med, men man måste se riskerna med det, säger Marie-Ann Österberg, vårdenhetschef på BB på Höglandssjukhuset.

Än är inte faran över

Det nya beskedet började gälla den 7 oktober och det gäller att partnern är frisk och inte uppvisar något symtom för att få följa med till BB.

– Det är väldigt noga nu att kolla så att man inte har symtom. Vi uppmanar att man spritar händerna och att partners inte lämnar avdelningen utan håller sig på rummet. Man får gå till matsalen och en familj får sitta vid varje bord, men är det fullt där får man vänta med att äta tills det är färre i lokalen. Än är inte faran över.

Annons

Partners uppmanas att sprita händerna regelbundet. Foto: Jessica Gow / TT.

Bild: TT, Arkivbild

En partner har fått vara med på förlossningen under hela pandemin, berättar Marie-Ann Österberg, men personen har fått åka hem när kvinnan har blivit förflyttad till BB.

– Det beror på hur det ser ut på avdelningen och i våra rum. Hade man kunnat isolera en familj med egna toaletter och rum så hade det kanske kunnat gå tidigare, men vi har inte det så det har varit av omtanke.

Marie-Ann Österberg berättar att det nya beslutet är fattat utifrån förutsättningarna som är nu, men att det kan komma att ändras igen beroende på hur pandemin utvecklar sig.

– Vi gör detta för att skydda patienter först och främst, och för att inte personalen ska smittas. Vem ska då ta hand om de födande kvinnorna?

Annons

– De allra flesta som fött barn under den här tiden har förståelse för att vi inte vill vara en orsak till att smittan sprider sig och att partners inte kunnat vara med. Det är några som har tyckt att det har varit jättejobbigt och det förstår jag.

Enligt Marie-Ann Österberg har ingen kvinna som fött barn på Höglandssjukhuset under pandemin varit positiv med covid-19.

– Vi har klarat oss väldigt bra. Det kanske beror på att vi har varit tuffa med restriktioner från början.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan