Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Regeringen inför hårdare krav – max åtta personer får samlas: ”Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester – ställ in”

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson deltog i måndagens digitala pressträff. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Jessica Gow/TT

Bild: TT

Annons

Regeringen inför hårdare restriktioner för att stoppa smittspridningen. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över åtta deltagare förbjuds. – Vi lever i en prövningens tid nu. Det kommer att bli värre. Gör din plikt, ta ditt ansvar, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen är oroad över att många inte tar smittrisken på allvar.

– I våras såg vi en stor följsamhet. Det räckte långt med råd och rekommendationer för att de allra flesta skulle hålla avstånd och avboka planer. Nu är följsamheten lägre, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en digital presskonferens på måndagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen nu tänker förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med mer än åtta deltagare.

Förordningsändringen, som stödjer sig på ordningslagen, ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.

Statsministern säger att han förstår att många är trötta.

– Men just nu spelar det ingen roll, vi måste begränsa smittspridningen. Coronaviruset tar ingen hänsyn till våra känslor, säger han.

Annons

Löfven riktar en tydlig uppmaning till svenska folket.

Annons

– Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, säger han och fortsätter:

– Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester. Ställ in. Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej.

Smittspridningsläget har försämrats snabbt de senaste veckorna.

Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen om lättnader i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer.

Undantag gjordes för till exempel teatrar, konserter, biografer och sportevenemang som har sittplatser. I sådana fall tilläts upp till 300 personer med visst avstånd mellan dem.

Undantaget blir visserligen kvar men i praktiken har det ingen betydelse för att alla regioner i landet har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer. Och det taket sänks nu från 50 till åtta personer.

Undantaget för restauranger med artister som underhåller matgästerna tas bort. Sådana restauranger har sedan 8 oktober fått ha sittande publik som överstiger publiktaket. Men från den 24 november blir det i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik, eftersom bara åtta personer då får närvara.

Regeringen hoppas att det nya taket på åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska bli en norm för samhällslivet i stort. Reglerna för restaurangbesök har redan skärpts. Fler än åtta personer får inte sitta vid samma bord.

Regeringen kan dock inte förbjuda privata fester och stora privata middagar.

Så sent som i förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholservering på krogen efter klockan 22. Stoppet är tänkt att träda i kraft den 20 november och gälla till sista februari.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy