Annons

Annons

Annons

TV: Kyrkornas coronalösning – spelar in gudstjänster tillsammans: ”Fantastiskt trevligt”

Adventsgudstjänsterna är vanligtvis en tid för möten och samtal. I år ställs de in för första gången på mycket länge, om ens någonsin. Men för två kyrkor blev lösningen en digital variant.

Text

Från inspelning av adventsgudstjänst.

Bild: Ing-Marie Jonsson

Annons

Det är Värne alliansförsamling och Pingstförsamling i Ekenässjön som tillsammans gått ihop för att spela in fyra adventsgudstjänster som kommer att sändas på Youtube och sociala medier. De båda församlingarna har gott om musiker och sångare som kommer att medverka i gudstjänsterna för att sprida julens budskap. Faktum är att det blev så mycket inspelat material att det också blir en julgudstjänst på juldagens morgon.

— Det här är ett sätt att inför den stora kyrkliga helgen advent ändå kunna möta medlemmarna Ekenäs - och Värneborna, äger Daniel Berner, pastor i Värne alliansförsamling.

Inbäddat innehåll

Annons

Han och pastor Irene Jonsson medverkar med korta predikningar.

Annons

— Det är fantastiskt trevligt och jätteroligt att få göra det här tillsammans. Initiativet är Daniels och när vi är en liten församling är vi tacksamma att vi kan hjälpa varandra och hitta nya vägar. Det är så vi får göra nu, säger pingstkyrkans pastor Irene Jonsson.

Det är Isak Gustavsson från Värne allianförsamling som filmat och redigerat allt material.

— Det är kul att vi har den kraften i Isak, han har gjort ett mastodontjobb. samtidigt har vi sagt att detta ska göras i all enkelhet, utifrån de förutsättningar som vi har, säger Daniel Berner.

Nu på söndag, första advent, sänds den första adventsgudstjänsten. Klipp från båda kyrkorna kommer vara med i varje film.

— Man ska få känslan av att man är i båda kyrkorna, säger Daniel Berner.

Daniel Berner, Åsa Mosskull, Irene Johansson och Frida Ottosson.

Bild: Ing-Marie Jonsson

I och med att filmerna läggs ut i sociala medier så kan de få långt större spridning än en traditionell gudstjänst på plats i kyrkan.

— Det är en svindlande tanke. Sedan kan detta aldrig ersätta det fysiska mötet. Man hör att många saknar att samlas till gudstjänst. Att mötas, fika, samtala och den gemenskap som finns.

Just första advents- och julgudstjänsterna är de helger som många besöker kyrkan, även de som vanligtvis inte besöker kyrkan.

Annons

Annons

— Vi har sången, musiken, ett gott och glatt budskap. därför är det så oerhört viktigt att vi gör detta i år, tillsammans. Två röda kyrkor, Värne och Ekenäs.

Om pandemin håller i sig så kan det bli ett förlängt samarbete mellan församlingarna.

— Vi behöver söka vägar för att hålla kontakt med våra medlemmar.

Daniel Berner, Åsa Mosskull, Irene Johansson och Frida Ottosson.

Bild: Ing-Marie Jonsson

Ljusen strömmar ut från lokalen.

Bild: Ing-Marie Jonsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan