Annons

Annons

Annons

Muterade coronaviruset upptäckt i Sverige: ”En person som rest till Sverige för att fira jul”

En person i Södermanland har bekräftats vara smittad med den muterade virusvariant som upptäcktes i Storbritannien, berättar Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, på dagens pressträff.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. FOTO/TT

Annons

Personen som har testats positiv med viruset reste till Sörmland från Storbritannien för besök över jul. Inga andra i hushållet ska vara smittade.

– Det här är en person som rest till Sverige för att fira jul, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på region Sörmland.

Enligt Mäkitalo är sannolikheten för smittspridning i Södermanland mycket låg — om den över huvud taget finns.

Annons

– Personen har under hela färden betett sig som jag vill bedöma på ett utomordentligt perfekt sätt. Likaså transporten från flygplatsen till huset där vederbörande bor, säger Signar Mäkitalo.

Annons

Fram till tisdag eftermiddag har 50 resenärer som anlänt från Storbritannien har anmält sig för provtagning bara i Sörmland.

– Risken är naturligtvis att det finns fler i Sverige som kan ha den här varianten, säger Signar Mäkitalo.

Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten uppmanar personer som varit i Storbritannien och ankommer till Sverige att isolera sig, på samma sätt som personen i Södermanland gjort.

På frågan vad en spridning av det muterade viruset i Sverige skulle betyda för vaccineringsprogrammet, svarar Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten att det sannolikt inte väntas få någon betydelse.

Enligt Socialstyrelsen är ingen region i Sverige i katastrofläge. 15 regioner ska vara i förstärkningsläge, fyra i stabsläge och två i normalläge.

– Alla regioner rapporterar om försämringar på både kort och lång sikt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

536 av landets 684 disponibla intensivvårdplatser med respirator är enligt Socialstyrelsen belagda. Omkring 60 procent av patienterna på IVA har covid-19.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedömer fortsatt att situationen är mycket allvarlig.

– Jul- och nyårshelgerna är en särskild utmaning. Pandemin har konsekvenser i alla samhällsområden. Vi uppmanar att alla följer råden och rekommendationer som finns, säger Anneli Bergholm Söder, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan