Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Inreseförbud för utländska medborgare utan negativt coronatest – men det finns undantag

Inreseförbud för alla utlänningar utan negativt covidtest – det regeringsbeslutet meddelade statsminister Stefan Löfven om under en extrainsatt pressträff.

– De nya virusvarianterna är oroväckande, sa statsminister Stefan Löfven (S).

Text

Stefan Löfven, Anders Thornberg och Mikael Damberg.

Bild: Tomas Nyberg

Annons

Under onsdagseftermiddagen kallade statsminister Stefan Löfven, inrikesminister Mikael Damberg och rikspolischef Anders Thornberg till en extrainsatt pressträff – där regeringen presenterade sitt beslut om inreseförbud för för alla utlänningar utan negativt covidtest.

– Utan ett sådant test kommer man inte in i landet, sa Stefan Löfven udner pressträffen.

Inreseförbudet börjar gälla på lördag, och gäller till och med den 31 mars – men flera undantag från förbudet finns.

Beslutet har tagits på begäran av Folkhälsomyndigheten. Orsaken är oro för att nya virusmutationer ska spridas i Sverige.

För närvarande råder redan inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige för utländska medborgare från alla länder utanför EU/EES samt från Danmark och Norge. Dagens beslut innebär att att även alla EU och EES-medborgare omfattas, till exempel finländare, om de saknar intyg på negativt covidtest.

Annons

Annons

Testet får som huvudregel vara max 48 timmar gammalt.

För att kravet inte ska slå fel kommer flera undantag att införas. Bland annat gäller det för personer under 18 år, personer som bor i Sverige eller av familjeskäl.

– Reglerna har också utformats för att inte slå särskilt hårt mot personer som arbetspendlar, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Det finns även andra kategorier resenärer som undantas från förbudet. En är utländska medborgare som bor i Sverige. En annan är personal inom transportsektorn.

Även elitidrottare får undantag från reglerna.

– Elitidrottare menar vi är en kategori som utför arbete, och då får man resa över gränsen. De har också stora möjligheter att testa, säger Mikael Damberg.

Vilken typ av tester som ska anses godkända och hur intygen ska se ut väntas Folkhälsomyndigheten få utfärda föreskrifter om.

Särskilda regler för inresa gäller redan för danskar och norrmän, bland annat för de som bor eller arbetar i Sverige.

Bild: Mikael Andersson

Särskilda regler för inresa gäller redan för danskar och norrmän, bland annat för de som bor eller arbetar i Sverige.

En fråga är hur omfattande kontrollerna kommer att kunna bli. Polismyndigheten varnar för att det utvidgade inreseförbudet tar ytterligare resurser i anspråk och att prioriteringar kommer att behövas.

Annons

På vissa ställen där intyg skulle kunna behöva kontrolleras sker i dagsläget inga andra kontroller, till exempel gränsen mot Finland, står det i myndighetens remissvar.

För svenska medborgare avser Folkhälsomyndigheten att rekommendera att testa sig vid ankomst till Sverige om man inte redan gjort det inför inresan. Folkhälsomyndigheten avser också att rekommendera att alla, inklusive svenska medborgare, som rest utomlands stannar hemma i sju dagar och testar sig på dag fem efter inresa.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan