Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

JUST NU: Alla över 65 näst i tur för vaccin

Prioriteringsordningen för vem som ska få vaccin och när har justerats och nu meddelar Folkhälsomyndigheten att alla över 65 år nu kommer att vaccineras i fas 2.

Text

Bild: TT, Robban Andersson

Annons

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger vid en presskonferens att det gjorts justeringar i prioriteringen i fas 2 av vaccineringen mot covid-19 i Sverige. Nu säger man från 65 år och uppåt i fas 2 i stället för som tidigare 70 år och uppåt.

I fas 3 vaccineras de mellan 60 och 64 år, och sedan de mellan 18 och 59 som har en riskbedömning.

Annons

I fas 4 ingår övriga mellan 18 och 59 år.

Infrastrukturminister Anders Ygeman socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen ger kammarkollegiet i uppdrag att betala ut 400 miljoner kronor till regionerna för att vaccinera människor.

– Det jobbas särskilt på hur vi kan få många att vaccinera sig.

Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att nå ut till grupper som annars vaccinerar sig i lägre utsträckning.

– Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) som också deltar vid presskonferensen levererar besked att Sverige nu påbörjar arbetet för att ha ett digitalt vaccinationsintyg på plats "till sommaren".

– Vårt mål är att arbetet ska gå så snabbt som möjligt och att den digitala infrastrukturen ska vara tillgänglig till sommaren.

Inriktningen är samma som Danmark tidigare meddelat.

– Alla som vaccineras har rätt att få ett intyg av vaccinatören. Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dessa. Det kommer göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger Anders Ygeman.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det finns ett behov av vaccinationsintyg för att bevisa att man är vaccinerad mot covid-19.

– Vaccinationsintyg är nog nästan lika efterlängtat som vaccinationen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan