Annons

Annons

Annons

Förslaget: Ungdomsmottagningar flyttar – till Nässjö: ”Strävar mot likvärdighet”

Digitala möten med barnmorskor och kuratorer är det som ungdomsmottagningarna i länet främst ska uppmuntra till. Detta enligt det arbetsmaterial som tagits fram till ny organisation för ungdomsmottagningarna på Höglandet.

— Tillgängligheten är en knäckfråga, säger utredaren Martina Poulsen.

Text

Bild: Arkivbild, Privat

Annons

I förra veckan kunde Vetlanda-Posten berätta att ungdomsmottagningen i Vetlanda kan komma att läggas ned för att ersättas av en länsmottagning med mobila team som åker ut till kommunerna.

Det gäller även för ungdomsmottagningarna i Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Tranås.

Upptakten till detta förslag är att en del kommuner har mycket liten ungdomsmottagning medan någon, Aneby, helt saknar ungdomsmottagning. Tanken är att alla ungdomar i länet ska ha tillgång till likvärd vård.

I arbetsmaterialet finns ett förslag om att ungdomsmottagningar på Höglandet centraliseras till Nässjö som har lokalkapacitet.

Annons

Något förslag till beslut finns dock ännu inte, enligt Martina Poulsen på Kommunal utveckling. Just nu sker en diskussion mellan socialcheferna på Höglandet tillsammans med regionens tjänstemän.

Annons

— Det är viktigt att alla ungdomar i länet har tillgång till en ungdomsmottagning i någon form. Vi strävar mot likvärdighet, säger Martina Poulsen.

Innebär jämlikheten att vissa kommuner blir vinnare och andra förlorare, som exempelvis Vetlanda som idag har en 40-procentig kuratortjänst på ungdomsmottagningen?

— Jag kan inte svara på det på rak arm eftersom processen inte är färdig än. Tillgängligheten är en knäckfråga, svarar Martina Poulsen.

Ungdomsmottagningarna kan komma att centraliseras till Nässjö.

Bild: Arkivbild

Sedan något år tillbaka har ungdomsmottagningar i länet blivit mer digitalt tillgängliga för de som har mobilt bank-id och kan logga in i appen UM online. Enligt arbetsmaterialet ska ungdomarna främst hänvisas till den digitala ungdomsmottagningen.

— I appen kan man boka videobesök till barnmorska, sjuksköterska, kurator och psykolog. För närvarande finns mellan 30-50 lediga tider varje vecka, berättar Martina Poulsen.

Men alla ungdomar har inte Mobilt Bank-id. Det kan bero på att de är under 16 år, saknar svenskt personnummer, inte får föräldrars underskrift eller dyligt.

— Visiba care, som tillhandahåller appen, kommer inom kort möjliggöra för ungdomar att logga in med Freja eID, vilket kan vara lättare för ungdomar att få jämfört med Mobilt BankID, berättar Martina Poulsen.

Hur väl används appen idag?

Annons

Annons

— Under 2020 har antalet besök tredubblats mot 2019. En anledning kan vara pandemin, men det tar också ett tag innan informationen når ut. Det här är en indikation på hur viktigt det är att ungdomsmottagningen når ut olika tider, svarar Martina Poulsen.

Digitala möten med barnmorskor och kuratorer är det som ungdomsmottagningarna i länet främst ska uppmuntra till.

Bild: Privat

Alla möten kan dock inte ske digitalt. Det kan handla om allt från fysiska undersökningar till tester av olika slag, eller samtal där det är viktigt för ungdomen att få träffas fysiskt.

Beredskap för akutbesök till barnmorska för exempelvis graviditetstest eller akutpiller kommer, enligt pågående utredning, finnas ute i kommunerna genom kvinnohälsovården.

Samma beredskap kommer dock inte att finnas för att få tag i lokala kuratorer.

Vad är det då som får ungdomarna att söka sig till ungdomsmottagningarna? När det gäller träff med kurator kan det handla om att för att ungomen är ledsen, orolig eller för att den känner att den behöver prata med någon, enligt Martina Poulsen.

Det kan vara om allt från familjesituation till partner eller kompisar. Även stress, alkohol och droger är ämnen som tas upp.

När det gäller den medicinska kompetensen kan det handla om test för könssjukdomar, preventivmedel, graviditetstest och allmänna frågor om kroppen.

Arbetsprocessen med ungdomsmottagningarna i länet sker parallellt med en nationell utredning om sammanhållen god och nära vård för barn och unga, där bland annat överväganden kring huvudmannaskapet för Sveriges ungdomsmottagningar ingår. Den utredningen ska vara klar i maj 2021.

Annons

Annons

Fakta: Kuratorernas tjänstgöringsgrad i respektive kommun

Kuratorerna i Eksjö och Sävsjö kommun servar alla länets ungdomar med schemalagda bokningsbara tider i UM online. Barnmorskorna i Nässjö har sammanlagt 10 procent i UM online.

Eksjö: 10 procent

Nässjö: 60 procent

Vetlanda: 40 procent

Sävsjö: 15 procent

Tranås: 17 procent

Aneby: 0 procent

Fakta: Så stor bör bemanningen vara

Enligt FSUM:s (Föreningen för Sveriges Ungdomsmottagningar, reds anm) rekommendationer skulle bemanningen behöva vara 3,86 heltidstjänst barnmorska och 3,86 heltidstjänst kurator för Höglandets ungdomar i åldern 13-22 år.

I dag ligger bemanningen på 2,1 heltidstjänst barnmorska, som delas av 13 barnmorskor och 2 undersköterskor. På kommunsidan arbetar 6 kuratorer i 5 kommuner på ungdomsmottagning, sammanlagt 1,5 heltidstjänst.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan