Annons

Annons

Annons

Regeringen förbereder nedstängningar

Regeringen förbereder nedstängningar av flera verksamheter, bland annat handelsplatser, restauranger och gym och sportanläggningar.

Det beskedet ger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.

Text

Foto: Jessica Gow / TT

Bild: Jasmin de Freitas

Annons

– Jag vet att vi alla känner en stark längtan efter normalitet men situationen är fortfarande allvarlig, bekymmersamt att antalet fall ökat, vi ser med oro på utvecklingen, det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridningen, säger Hallengren.

– Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, säger Hallengren.

Annons

Annons

Exakt vad som krävs för att att regeringen ska besluta om nedstängningar vill Lena Hallengren inte säga.

– Det går inte att säga exakt vad som krävs, jag tänker inte spekulera, utan vi behöver göra en samlad bedömning. Det ska vara en påtaglig risk för att den tredje vågen kommer, säger Hallengren.

Regeringens förslag går nu ut på remiss till den 26 februari. Om regeringen sedan beslutar att stänga ned olika verksamheter, så måste riksdagen ta ställning till beslutet efter en vecka.

Museer och konsthallar ska förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslag från regeringen. Det meddelar idrotts- och kulturminister Amanda Lind.

Hon räknar med att med de nya reglerna ska de museer som i dag är stängda kunna öppna igen.

Vid pressträffen noterar hon att många privata museer och konsthallar redan i dag har anpassat sina verksamheter utifrån rådande regler för andra delar av samhället.

Olika regler

Olika sammankomster och offentliga tillställningar ska få olika regler beroende på förutsättningarna.

Det handlar bland annat om olika regler för inomhus- respektive utomhusevenemang och är baserat på förutsättningarna för social distansering. Hon säger vidare att tillställningar med anvisade sittplatser kan tillåta ett högre antal personer vid en sammankomst.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan