Annons

Annons

Annons

Stefan Löfven: Håll avstånd på sportlovet

Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanar alla sportlovsfirare att ta ansvar. Kommunerna rekommenderas hålla icke nödvändig verksamhet stängd till 7 mars.

Text

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

– Sverige befinner sig i ett skört läge. På många platser i landet ökar antalet bekräftade fall av covid-19. Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för en tredje våg är betydande. Det måste vi tar på allvar, säger Löfven.

Han uppmanade på torsdagens presskonferens alla sportlovsfirare att tänka på smittrisken. Han underströk att det är viktigt hur man beter sig under resan, på bensinmacken, i skidbacken och i matbutiken.

Annons

– För att bryta smittspridningen så måste alla träffa så få som möjligt och hålla avstånd, säger han.

Uppmaningarna gäller även regeringens ministrar.

– Vi ska göra precis som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, säger Löfven.

Socialminister Lena Hallengren (S) tillägger att även ministrar kan behöva frisk luft i pulkabacken.

– Men det är klart att vi ska tänka oss för, säger hon

Annons

Regeringen har tidigare uppmanat kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd fram till den 21 februari. Den uppmaningen förlängs nu fram till 7 mars. Fritidsaktiviteter för barn och unga undantas dock som tidigare.

– Det här är aktiviteter som vi vet är viktiga för barn och ungas välbefinnande, säger Löfven.

Andra uppmaningar och restriktioner ligger fast tills vidare. Till exempel har regeringen beslutat att alkohol inte får serveras på krogen efter klockan 20. Det beslutet gäller till och med sista februari. Därefter gäller förbudet från klockan 22.

Restriktionen att bara hälften av platserna på fjärrtåg och långdistansbussar får säljas gäller under hela våren.

Begränsningarna för hur många personer som får befinna sig i gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior gäller tills vidare.

Regeringen har förberett förslag för att kunna stänga ned verksamheter helt om smittspridningen blir värre, men även förslag på lättnader om smittan minskar. Förbud att vistas på vissa allmänna platser, som ett torg eller park, kan också bli aktuellt i vår.

Annons

– Vi är alltid redo att fatta de beslut som smittläget kräver, säger Löfven.

Socialminister Lena Hallengren pekar på att länsstyrelsen uppmärksammat att det förekommer trängsel i matbutiker och inom handel på flera håll, trots att näringsidkarna vidtagit åtgärder.

– Därför vill jag betona att enskilda personer har ett ansvar, säger Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson:

– Det är ett allvarligt läge, flera regioner rapporterar att läget är bekymmersamt och oroväckande. Smittspridningen drivs genom umgänge. Ska du resa under sportlovsveckorna, gör det på ett ansvarsfullt sätt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan