Annons

Annons

Annons

Lättnader för de som fått två vaccindoser: ”Kan krama sina barnbarn igen”

Alla som fått två vaccindoser – och därmed är fullvaccinerade – kan åter få träffa sina nära och kära.

– Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarn igen, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Text

Foto: Jonas Ekströmer / TT, Therese Jahnson.

Bild: TT

Annons

Vaccineringen går framåt, särskilt på äldreboenden där 83 procent nu är vaccinerade.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, öppnar nu på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren, för att vissa restriktioner kan lättas.

– Det är med stor glädje som jag kan säga att vaccinationerna av dem med störst behov av vaccin har haft effekt, säger han.

Annons

– Folkhälsomyndigheten bedömer i dag att det går att säga till alla som är fullvaccinerade på särskilda boenden att det går bra att låta åtminstone delar av livet återgå till det normala. Det går bra att träffa symptomfria anhöriga. Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarnen igen.

Annons

Besöken på särskilda boenden gäller i en begränsad form, i den fullvaccinerades lägenhet, poängterar Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

– Det kommer alltid att finnas de som inte kan eller vill ta vaccin. Så de här besöken måste ske på ett säkert sätt, antingen i den egna lägenheten eller utomhus, säger han.

Det kan också bli aktuellt att ta bort besöksförbuden på äldreboendena inom några veckor.

– Jag skulle tro att det blir så. Vi har också sett att det är färre och färre kommuner som ansökt om besöksförbud, säger han.

Regeringen har tecknat ett nytt avtal med Moderna och kommer att få ytterligare 3,6 miljoner under andra halvåret 2021.

– Det är ett nytt kapitel som öppnas upp nu, som handlar om att erbjuda vaccin till dem som inte får vaccin nu på vårkanten, det vill säga barn och unga och andra, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström om det nya avtalet..

Enligt Bergström handlar det också om att ha kapacitet för att vaccinera vissa personer på nytt om det uppstår behov av det, så kallade boosterdoser.

Regeringens missnöje är stort med de företag som inte klarat att hålla sina utlovade leveranser.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan