Annons

Annons

Annons

Vansinnesdådet i centrala Vetlanda

Attacken i Vetlanda utreds inte som ett terrorbrott – följs ändå av Säpo

Den 22-årige man som greps efter attacken i Vetlanda har anhållits misstänkt för flera fall av mordförsök. Ärendet utreds i nuläget inte som ett misstänkt terrorbrott, säger åklagare Adam Rullman till TT.
– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden.

Text

"Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden", säger åklagaren Adam Rullman.

Bild: Ariana Carlén, Robert Eriksson

Annons

22-åringen som greps efter att ha skjutits av polis i Vetlanda anhölls under natten, säger Rullman.

– Polisen har gjort ett omfattande utredningsarbete med informationsinhämtning på olika sätt.

Dels har det varit många poliser som avrapporterat, dels har man hållit många förhör.

– Man har också tagit en del föremål i beslag, säger Rullman.

Han bekräftar även att man har gjort en husrannsakan hos den misstänkte mannen. Rullman kan inte bekräfta vilket medborgarskap 22-åringen har, men säger att han "i alla fall har koppling till annat land".

Annons

– Men han har varit boende på orten där det hände, säger Adam Rullman.

Polisen har uppgett att mannen är känd sedan tidigare för småbrott.

Det har hållits ett kort förhör med mannen.

– Han är hörd kort i ett så kallat delgivningsförhör, när man informerar om brottsmisstanken, och så har det hållits ett kort förhör med honom under natten.

Annons

Gällande uppgiften om att man även utreder terrormisstankar säger Adam Rullman att den nuvarande brottsmisstanken är mordförsök och inget annat.

– Misstanke om terrorbrott utreds alltid av Säpo och åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, de har informerats om utredningen och bedömt att de inte ska ta över den. Och terrormisstanken är inget jag kan använda mig av som vanlig operativ åklagare, utan nu är misstanken försök till mord.

Ärendet följs dock fortsatt av Säpo, säger han.

– Säpo kommer naturligtvis att vara delaktiga på något sätt, och oavsett vilket kommer det vara väldigt viktigt att utreda motivbilden. Skulle det framkomma ytterligare saker kommer det bli ett omtag om den misstanken, men för närvarande är misstanken försök till mord. Det finns inget konkret som pekar i någon annan riktning just nu, men vi är extremt tidigt i utredningen.

Det var vid 15-tiden i går som polisen fick flera samtal om att en man gick till angrepp med någon form av tillhygge mot andra personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Hur händelseförloppet utspelade sig har polisen inte berättat om i detalj, men cirka 15 minuter efter det första larmet kunde mannen, som då fortsatt var beväpnad med ett tillhygge, stoppas av en polispatrull. I samband med det blev han skjuten av polis.

Annons

Innan dess hade mannen hunnit skada sju personer i attacken, som verkar ha skett på flera olika platser i centrala Vetlanda. Sammanlagt hade polisen spärrat av fem olika brottsplatser utomhus. Mellan avspärrningarna var det några hundra meters mellanrum.

Klockan 15 håller polisen en pressträff för att informera om utredningen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan