Annons

Annons

Annons

Vansinnesdådet i centrala Vetlanda

TV: Stefan Löfven på pressträff om vansinnesdådet: ”Vetlanda ska känna att hela landet är med dem”

– Vetlanda ska känna att hela landet är med dem.

Det sa statsminister Stefan Löfven när han och inrikesminister Mikael Damberg höll pressträff på torsdagen.

Varje attack mot oskyldiga ska mötas av samhällets samlade kraft. Den som skadar människor här ska ställas inför rätta. Det säger statsminister Stefan Löfven med anledning av Vetlandaattacken.

Se presskonferensen här.

Text

Inbäddat innehåll

Statsminister Stefan Löfven (S) och Mikael Damberg (S) kallade strax efter klockan 13 till pressträff. Vi sände direkt genom Expressens sändning, här kan du se hela sändningen i repris.

– Det här är liten kommun, en liten stad som är drabbad. Sju människor är skadade och en man utreds för försök till mord. Samhället drabbas av något väldigt, väldig svårt och jag tycker det är naturligt att uppmärksamma det. Så att människorna i Vetlanda känner att detta angår hela vårt land, säger Stefan Löfven.

Annons

– Det här var en attack där oskyldiga människor skadades och som just nu kämpar på sjukhus, säger Stefan Löfven.

Annons

Han riktade också ett tack till de som varit inblandade i arbetet kring insatsen och i stödarbetet efter dådet.

– Jag vill passa på att tacka polis, sjukvård, kommunens personer räddningspersonal och alla andra människor och organisationer som agerat snabbt, gör sitt yttersta för att rädda liv och som finns där nu också för att stödja och trösta. Känn hela Sveriges tacksamhet för er insats i en mycket pressad situation, säger Stefan Löfven.

Han uppger att regeringen står i nära dialog med polisen och Säpo om attacken.

På frågan om polisen hade för bråttom med att tala om en misstänkt terroristattack säger inrikesminister Mikael Damberg att det är fullt rimligt att man vid sådana här attacker undersöker om det finns terroristmotiv men framhåller att polisen nu utreder försök till mord.

– Det är viktigt att vi nu inte sprider rykten, säger Mikael Damberg.

– Låt polisen sköta den här utredningen, de gör det professionellt så får vi sanningen längre fram. Inget kan uteslutas ännu, säger Stefan Löfven.

På frågan varför inte samhället kunnat förhindra dådet svarar inrikesminister Mikael Damberg:

– Vi gör väldigt mycket för att kunna hantera sådana här situationer, men det är nästan omöjligt att garantera att vansinnesdåd och terrordåd inte ska inträffa i ett land.

Mikael Damberg uppger att väldigt mycket gjorts sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Annons

– Vi kommer aldrig att kunna garantera att det blir slut på våldsdåd i vårt land men vi ska förbereda och förebygga så mycket som möjligt, säger Stefan Löfven.

Annons

Våldsdådet i Vetlanda har uppmärksammats i utländska medier. Bland annat brittiska medierna BBC, Sky News och The Guardian har rapporterat om händelsen.

(TT/HALL MEDIA)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan