Annons

Annons

Annons

Astra Zenecas vaccin pausas i Sverige

Astra Zenecas coronavaccin stoppas tillfälligt i Sverige, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten.

Text

Astra Zenecas coronavaccin stoppas tillfälligt i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bild: TT

Annons

Beskedet kommer efter rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som fått vaccinet. Något som har fått flera EU-länder att trycka på pausknappen.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA granskar de misstänkta biverkningarna och det är i väntan på att utredningen är klar som Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett stopp.

Annons

"Beslutet är en försiktighetsåtgärd", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi noterar det här beslutet. Vi har respekt för att varje enskilt lands expertmyndighet måste göra sina egna bedömningar som är baserade på lokala förutsättningar, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef för Astra Zeneca i Norden till TT.

"De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in", skriver FHM vidare i pressmeddelandet.

Läkemedelsverket utreder de misstänkta fallen.

Vidare skriver FHM att vaccinet ger ett gott skydd mot covid-19 och att det totala antalet vaccindoser som givits uppgår till 17 miljoner.

"Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination", säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan