Annons

Annons

Annons

Innebandy

Höglandets utflyttade innebandystjärnor – så har de presterat

Innebandyn på Höglandet har stått still.
Men i landets högsta serier har flera lokala spelare satt avtryck.
Vi har kartlagt säsongen för lirarna som fått sin innebandyfostran i området.

Text

Annons

Innebandysäsongen blev inte som någon hade tänkt sig. Endast SSL herr och dam samt Allsvenskan på herrsidan har rullat på som planerat.

Tidningen har kollat hur det har gått för spelarna från Höglandet.

Rasmus Svensson, Fagerhult Habo (SSL)

Lagkaptenen Rasmus Svensson och hans Fagerhult Habo trillade ur SSL.

Bild: Magnus Sundvall

Moderklubb: Sävsjö IBK

Statistik: 0 mål och 7 assist på 24 matcher.

Kommentar: Rasmus Svensson fick känna på SSL–innebandy redan för några sedan med JIK men det här var Sävsjökillens första riktiga säsong i världens bästa liga. Utmärker sig främst som en energispelare och pådrivare som ständigt pushar sina lagkamrater. Det är också anledningen till att kaptensbindeln sitter på Svenssons arm. Hans Fagerhult Habo dock hade en tuff säsong som nykomling i SSL och det slutade med degradering igen till Allsvenskan.

Annons

Annons

Ulrik Weidman, Fagerhult Habo (SSL)

Ulrik Weidman (till höger) har spelat sin första säsong i landets högsta liga, men det blev en kort säsong på grund av skadeproblem..

Bild: Privat

Moderklubb: SW/2010

Statistik: 0 mål och 1 assist på fem matcher.

Kommentar: Den mångåriga Sävsjöklubben var med och spelade upp Fagerhult Habo i SSL men debutsäsongen i högstaligan blev inte som Weidman hade sett fram emot. En skada tidigt på säsongen gjorde att det inte blev speciellt många framträdande för Weidman. Hann dock med att skriva in i sig i statistiken genom att leverera en assist.

Otto Weidman, Jönköpings IK (SSL)

Otto Weidman ryktas vara på väg bort från Jönköpings IK.

Bild: Patrik Sjöblom

Moderklubb: SW/2010

Statistik: 7 mål och 12 assist på 24 matcher.

Kommentar: Talangen från Vrigstad har redan hunnit med fyra säsonger i SSL trots att han bara är 22 år gammal. Har haft bättre år rent poängmässigt men har ändå levererat och tillhör toppen i JIK:s poängliga. Är dessutom lagkapten och en ledande spelare som utmärker sig på fler sätt än bara genom poängskörden. Jagas av flera klubbar andra SSL–klubbar inför nästa säsong men är även öppen för en fortsättning i JIK.

William Nilsson, Jönköpings IK (SSL)

Moderklubb: IBF Tranås

Statistik: 1 mål och 0 assist på 13 matcher.

Kommentar: SSL debut gjorde William Nilsson redan ifjol. Den här säsongen kan Tranåskillen även bocka av första fullträffen i högsta ligan. En lirare som står på tillväxt och som matchades i JIK Ungdom under den korta perioden som division 2–spelet fick pågå. Där noterades han för tio poäng på sex matcher.

Annons

Annons

Simon Lööf, Mullsjö AIS (SSL)

Simon Lööf.

Moderklubb: Vetlanda IB

Statistik: 81.56 i räddningsprocent/trea i målvaktsligan.

Kommentar: Vetlandamålvakten gör sin andra säsong i SSL och gör det riktigt bra mellan stolparna när han får chansen. Har vaktat kassen en tredjedel av matcherna ungefär och ligger trea i hela SSL:s målvaktsliga. Förvisso med färre spelade matcher än många av sina konkurrenter men det är en en fingervisning om Lööfs starka målvaktsspel den här säsongen. Ska spela slutspel för första gången i karriären.

Joel Ingesson, Mullsjö AIS (SSL)

Joel Ingesson.

Bild: Patrik Sjöblom

Moderklubb: Aneby SK

Statistik: 13 mål och 1 assist på 21 matcher.

Kommentar: Anbeysonen är tillbaka i Mullsjö AIS och SSL igen efter ett år i norska Greåker. Året i grannlandet ser ut att ha gjort gott för Ingesson som kommit igång starkt efter en inledning som var lite upp och ner. 24–åringen fick sparsamt med speltid i början av säsongen men har sedan dess växlat upp och svarat för sin målmässigt bästa säsong i högstaligan. Nu väntar slutspel för Ingesson som genom karriären har fått flera säsonger förstörda på grund av skador.

Pelle Tarenius, Mullsjö AIS (SSL)

Pelle Tarenius.

Bild: Robert Corell

Annons

Moderklubb: Nässjö IBF

Statistik: 19 mål och 13 assist på 26 matcher.

Annons

Kommentar: Nässjösonen har blivit en poängmaskin att räkna med på absolut högsta nivå. Har kanske inte varit fullt så effektiv som han var i fjol då han noterades för sin bästa säsong men han återfinns ändå högt upp i den interna poängligan hos Mullsjö. Gör sin femte säsong i SSL nu och har gång på gång uttryckt att målet är att vinna guld med Mullsjö. Blev blåst på slutspelschansen i fjol på grund av pandemin men kliver nu in i medaljstriden i superform.

Alexander Rinefalk, Örebro SK IBK i (Allsvenskan)

Alexander Rinefalk (till höger) har spelat SSL–innebandy tidigare men huserar numera i Allsvenskan.

Moderklubb: IBF Tranås

Statistik: 2 mål och 1 assist på 19 matcher.

Kommentar: IBF Örebro och Alexander Rinefalk har inte lyckats studsa tillbaka uppåt efter SSL–säsongen för tre år sedan. Missade kvalplatsen uppåt med två ynka poäng den här säsongen. Tranåskillen och den Thailändske landslagsspelaren har lirat nästan samtliga matcher i Allsvenskan och har noterats för två mål bland annat.

Johanna Birgersson, IBK Lund (SSL Dam)

Johanna Birgersson.

Moderklubb: Vetlanda IB

Statistik: 81.34 i räddningsprocent/åtta i målvaktsligan

Kommentar: Den tidigare Sävsjö- och Vetlandamålvakten har satt ett starkt avtryck under sin debutsäsong i SSL. Ligger högt upp i målvaktsligan och framhålls ofta som en av Lunds bästa spelare på planen. I och med att inget lag degraderas i damernas SSL den här säsongen kan Birgerssons klubb se fram emot ett nytt år på högsta nivå oavsett utgång i de återstående matcherna.

Källa: svenskinnebandy.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan