Annons

Annons

Annons

Vansinnesdådet i centrala Vetlanda

22-åringen kan ha varit allvarligt psykiskt störd vid knivdåden i Vetlanda

22-åringen som misstänks för sju mordförsök efter knivdåden i Vetlanda kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning. Det framgår av ett läkarintyg från Rättsmedicinalverket.

Bild: Julia Löfquist

Annons

I början av mars blev sju personer attackerade av en man i Vetlanda.

22-åringen som sitter häktad misstänkt för sju mordförsök kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid dådet. Det visar resultatet av den paragraf sju-undersökning som gjorts och som kom till Eksjö tingsrätt under skärtorsdagen.

Läkarintyget visar också att 22-åringen kan ha lidit av en allvarligt psykisk störning vid själva undersökningen.

Annons

Annons

I övrigt är läkarintyget nästan helt sekretessbelagt. Enbart redan kända fakta hålls offentliga, som att att mannen är en 22-årig ensamstående man från Afghanistan och att han, bortsett från några dagsböter för ringa narkotikabrott, tidigare är ostraffad.

Resterande tre och en halv sida av läkarintyget är helt sekretessbelagda.

Redan vid den första häktningsförhandlingen beslutades att 22-åringen skulle genomgå den här undersökningen.

Enligt läkarutlåtandet finns det även skäl för att mannen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning, RPU, för att se om han ska dömas till fängelse eller vård. Det här första utlåtandet gör det nu möjligt för tingsrätten att ta ett sådant beslut.

För en häktad person kan domstolen besluta om att en rättspsykiatrisk undersökning ska genomföras innan rättegången hålls.

Personen förs då från häktet till en särskild rättspsykiatrisk undersökningsenhet i antingen Göteborg eller Stockholm. Undersökningen tar normalt fyra veckor och ger svar på om personen led av en psykisk störning vid brottstillfället och om personen är i behov av vård.

Blir slutsatsen att brottet begicks under påverkan av en allvarlig psykisk störning, råder sedan i allmänhet så kallat fängelseförbud.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan