Annons

Annons

Annons

Per-Ola Nilsson

ledare liberalJönköpings län

Per-Ola Nilsson
Per-Ola Nilsson: Avhoppet ett tecken på Lööfs svåra sits

Utåt visar Centerpartiet enighet, men lita på att Annie Lööf har tuffa dagar. Ekonomisk-politiske talespersonens avhopp kan vara ett symtom på det.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström lämnar politiken nästa år. Men han kan mycket väl bli Annie Lööfs efterträdare som partiledare ändå.

Bild: TT, Robbin Norgren, Elin Elderud

Annons

Centerpartiets ledare Annie Lööf var återhållsam i sina kommentarer till beskedet att partiets ekonomiske talesperson Emil Källström inte ställer upp i nästa års val utan lämnar politiken i stället. Kanske kom det som en överraskning för partiledaren, kanske inte.

Det är ett tungt avbräck. Källström är 34 år och har suttit i riksdagen sedan 2010. Han har ofta nämnts som en tänkbar efterträdare till Lööf på partiledarposten.

Vad som är en lämplig tidsrymd för politiska uppdrag är individuellt. Ytterst bestämmer väljarna. Att vara politiker ska dock inte vara en karriär utan ett förtroendeuppdrag att förvalta.

Annons

På så sätt är Emil Källström att beundra för sitt beslut – inte minst som han säger att han inte tänker kvittera ut riksdagens inkomstförsäkring under en enda dag. Att tydligt ta ansvar för sin egen försörjning efter tiden i politiken sänder en viktig signal till väljarna.

Annons

Källström säger själv att det varit viktigt att inte bli kvar för länge. "Jag sade redan när jag blev invald via personval att jag inte tänkte bli politiker på heltid livet ut", säger han till tidningen Nordsverige.

Beslutet ska ha växt fram den senaste tiden. Det går förstås att fråga sig varför tidpunkten blir just nu. En inte alltför långsökt gissning är att han är måttligt intresserad av att stångas med finansminister Magdalena Andersson (S) en mandatperiod till.

Som ekonomisk talesperson har Källström varit Centerns spjutspets i budgetförhandlingar och presenterat flera ändringsbudgetar tillsammans med övriga januaripartier under pandemin. De ideologiska skiljelinjerna mellan C och S i den ekonomiska politiken är betydande.

Annie Lööf firar snart tio år som Centerpartiets ledare. Det brukar heta att hon fick en tuff start. När förslag om månggifte och annat läckte ut från ett förutsättningslöst arbete med nytt partiprogram gungade marken under hennes fötter.

Frågan är dock om inte hennes svåraste tid tog sin början efter valet 2018 och alltjämt pågår. Medan Liberalerna har våndats och kivats om sina vägval inför öppen ridå har Centern utåt visat enad front och uppslutning kring partiledaren.

Mycket tyder dock på att det finns splittring och oenighet också inom centerrörelsen. Den lär inte ha blivit mindre av Lööfs besked att hon till och med kan vara beredd att sätta sig i en S-ledd regering efter nästa val. När tunga politiker med framtiden för sig kliver av tåget kan det tyda på att alla inte är nöjda med färdriktningen.

Annons

Annons

Källström utesluter inte en comeback. Att lämna politiken för att senare återkomma på ledande poster är inget ovanligt. Gustaf Fridolin (MP) är ett känt exempel. Nyamko Sabuni (L) ett annat.

Att Emil Källström lämnar rikspolitiken efter nästa års val behöver alltså inte nödvändigtvis minska sannolikheten för att han en dag kommer att leda Centerpartiet. Snarare kommer ett par år i näringslivet – och kanske på en tankesmedja – att stärka hans aktier den dag Annie Lööf tackar för sig.

Om den dagen kommer är det bara att hoppas att det politiska landskapet kommer att se något annorlunda ut, så att inte Källström blir för Centern vad Sabuni blev för Liberalerna.

Den som kom åter för att göra upp med företrädarens värv – och öppna dörren för SD.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan