Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

EU förlänger inte Astrakontrakt – och begär förklaring från Johnson & Johnson

EU-kommissionen kommer inte att förnya kontraktet med AstraZeneca när det kommer till coronavaccin.

Orsaken är de många problemen med leveranserna, bekräftar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Text

EU-kommissionen kommer inte att förnya vaccinkontrakten med Astra Zeneca och Johnson & Johnson nästa år. Arkivbilder.

Bild: TT

Annons

EU-kommissionen kommer inte att förnya vaccinkontrakten med Astra Zeneca och Johnson & Johnson nästa år, rapporterar italienska La Stampa med hänvisning till en källa på italienska hälsodepartementet. Sveriges vaccinsamordnare säger till TT att det än så länge bara finns beslut kring Astra Zeneca.

I stället kommer kommissionen att fokusera på covid-19-vaccin som använder sig av så kallade mRNA-vaccin, till exempel de vaccin som tillverkas av Pfizer-Biontech och Moderna.

Annons

Annons

EU-kommissionen begär samtidigt en förklaring från Johnson & Johnson efter bolagets "fullständigt oväntade" besked om leveransförseningar till EU, enligt en källa.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström finns än så länge bara beslut när det gäller Astra Zeneca. Han meddelar till TT att orsaken inte är oro för biverkningar, utan problem med leveranser.

Dessutom är mRNA-vaccin lättare att anpassa till framtida muterade virusvarianter jämfört med den typ av virusvektorvaccin som Astra Zeneca och Johnson & Johnson tillverkar, förklarar han. Det beror på att kroppen kan utveckla immunitet mot själva den virusvektor som vaccinet paketeras i, vilket gör att det inte blir lika effektivt om det ska användas upprepade gånger.

"Det handlar enbart om volymer och tidpunkt. Dessutom är AZ (och J&J) inte bästa valet rent vetenskapligt för uppdaterade vaccin mot mutationer – där satsar nu EU stort på kapacitet (mer än 1 miljard doser per år) av mRNA och proteinvaccin", skriver han till TT i ett sms.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan