Annons

Annons

Annons

Annons

Jävsbeslutet i Eksjö kommun

Insändare
Toppchefernas svar visar endast att man är på väg att tappa markkontakten

Beslutet att asfaltera infarten till Eksjö golfklubb skadar medborgarnas förtroende för förvaltningen och kommunens politiska styrning. Det skriver Vänsterpartiet i Eksjö i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Freddy Berg

Annons

LÄS MER: Kommunens toppchef tog beslut om asfaltering för halv miljon – sitter själv i styrelsen: ”Kan röra sig om jävssituation”

Per Ola Nilsson skriver på ledarsidan om asfalteringen av infarten till Eksjö golfklubb. Vi anser att skribenten har goda argument.

Annons

Agerandet är måhända lagligt och genomfört med all juridik bakom sig men bara för att något inte är olagligt är det inte nödvändigtvis lämpligt. Med ett minimum av förvaltningskunskap så kan man inse att detta skadar medborgarnas förtroende för förvaltningen och för kommunens politiska styrning.

Annons

Inom psykologin finns ett begrepp – ”above suspicion” – som i korthet innebär att säkerställa att man agerar utanför varje form av misstanke, man vill så att säga vara så fri i sina ageranden att misstanke inte kommer att kunna vidhäfta en.

LÄS MER: Per-Ola Nilsson: Wärnbrings möjliga jäv är ingen struntsak • ”Uppfattas som ett korrupt beteende av många”

Detta borde också vara en självklarhet inom en liten kommuns förvaltning där det mycket riktigt är så att man väldigt enkelt kan hamna på flera stolar eller kunna misstänkas agera ur andra intressen. Som ledarsidan skriver ”en kommuns säkerhetsmarginaler mot varje antydan till korruption, jäv och maktmissbruk bör vara väl tilltagna”.

Att man sedan inte ens kan säga – ja det var obetänksamt av oss, vi borde ha tagit beslutet i en annan ordning – det hade åtminstone varit klädsamt.

Men att vidhålla att det är en helt rimlig beslutsordning och därmed diskvalificera de medborgare som med rätta är upprörda visar endast att man är på väg att tappa markkontakten.

Annons

Vänsterpartiet i Eksjö kommun

LÄS MER: Expertens tydliga dom efter Wärnbrings beslut: ”Han har brutit mot jävsreglerna”

Annons

Annons

Till toppen av sidan