Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

TV: Nya besked om restriktioner väntas i dag – ministrar håller pressträff

Regeringen väntas i dag komma med besked om coronarestriktioner efter den 17 maj. Dessutom ska Folkhälsomyndigheten ge svar på hur och när restriktionerna stegvis kan tas bort. Och om det finns behov av åtgärder även i ett ”nytt normalläge”.

Här kan du se pressträffen, som börjar klockan 13.15, direkt via Expressen-TV.

Text

Inbäddat innehåll

Klockan 13.15 på onsdagen håller statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S), kultur- idrottsminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en digital pressträff.

De väntas ge besked om huruvida de lättnader som aviserats för bland annat kultur- och idrottsevenemang kan träda i kraft den 17 maj – eller om beslutet skjuts upp ytterligare en gång på grund av smittläget. Det handlar bland annat om att fler ska kunna tillåtas i publiken på teatrar, konserter och fotbollsmatcher.

Annons

Ett annat besked som väntas i veckan är om krogar och caféer måste fortsätta att stänga klockan 20.30 och om det blir några lättnader i handeln. Nuvarande restriktioner går ut på söndag, om de inte återigen förlängs av Folkhälsomyndigheten.

Annons

För knappt ett par veckor sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer på när och hur Sverige ska kunna återgå till en mer normal situation.

Medverkande på onsdagens digitala pressträff ska vara kultur- idrottsminister Amanda Lind (MP), statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT, Terese Karlsson

Bild: Terese Karlsson

Rapporten ska lämnas till regeringen senast i dag och den ska vara mer konkret om olika nivåer för smittspridningen än vad tidigare rapporter har varit. Dessutom ska FHM prioritera bland de olika restriktionerna utifrån deras effekt på smittspridningen.

Redovisningen är ett viktigt underlag i regeringens arbete med att ta fram en nationell plan för hur restriktionerna successivt ska kunna anpassas, fasas ut eller helt tas bort.

Medverkande på onsdagens digitala pressträff ska vara kultur- idrottsminister Amanda Lind (MP), statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild. Foto: Jessica Gow

I uppdraget ingår också att Folkhälsomyndigheten ska analysera vad ett nytt normalläge innebär. För även när pandemin är under kontroll är det inte säkert att allt blir som förr. Alla kommer inte att vara vaccinerade och nya mutationer kan uppstå.

Annons

Successivt har det kanske sjunkit in att vi inte bara kommer att gå tillbaka till det samhälle som vi hade innan på många sätt, sade socialminister Lena Hallengren till TT när hon presenterade uppdraget.

FHM ska ge en prognos för när ett eventuellt nytt normalläge kan uppstå och om de ser behov av fortsatta restriktioner eller rekommendationer då. Det kan till exempel handla om fortsatt kapacitet för testning, ytterligare vaccinering, att undvika trängsel och beredskap för nya utbrott.

Maria Davidsson/TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan