Annons

Annons

Annons

Annons

Hus och hem

TV: Rebecka och Robin bor i 200-åriga rosa huset i Gamla stan – se alla 29 bilder här

De letade efter en villa att flytta till, men hittade i stället en fastighet i Gamla stan. Efter första visningen var Rebecka Sköld Martini och Robin Hjertqvist fast. Nu har de bott ett år i huset och har hunnit göra större och mindre förändringar i stort sett alla rum.

– Jag är rätt så spontan av mig när det kommer till saker jag vill göra. Då ska det helst hända direkt, säger Rebecka.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Inbäddat innehåll

I ett år har Rebecka Sköld Martini och Robin Hjertqvist bott i det rosa huset med blåa dörrar i Gamla stan. De blev tillsammans för 2,5 år sedan och flyttade ihop ganska snart. I familjen finns också katten Siri.

Tidigare bodde de i en hyresrätt, men kände ganska snart att de ville hitta ett eget boende och började titta på olika villor.

– Sen dök det här huset upp på Hemnet. Jag sa till Robin att vi i alla fall kunde gå och titta då det såg väldigt fint ut. Det var inte alls vad vi hade tänkt oss egentligen. När vi kom på visningen var det bara wow, säger Rebecka.

Annons

Fastigheten heter Boktryckaren 6, även kallad Nordströmska gården. Den ligger på Nygatan, men har även en ingång från Färgaregatan. På bottenvåningen finns det två lägenheter som hyrs ut samt ett gårdshus i trädgården. I den stora lägenheten på andra och tredje våningen bor paret Rebecka och Robin.

Annons

– Jag var inte helt pepp på den här från början. Jag är praktisk av mig. Det är lite speciellt att bo i samma hus som man har sina hyresgäster. Men vi kunde inte riktigt släppa det, efter andra visningen var det inget att tvivla på, säger Robin, vars familj är verksamma inom fastighetsbranschen och som var behjälpliga med råd inför köpet.

Robin Hjertqvist och Rebecka Sköld Martini i trädgården ut mot Färgaregatan. Kommande projekt är att se över trädgården.

Bild: Alexandra Sundberg

När de väl slog till så sa Rebecka och Robin till varandra att de kunde flytta in och bo ett tag innan det skulle bli dags för renovering. De ansåg att huset var i fint skick. Alla väggar var vita, förutom i ett rum som var orange.

– Jag är rätt så spontan av mig när det kommer till saker jag vill göra. Då ska det helst hända direkt. Vardagsrummet ville vi göra om för att få det lite mysigare, säger Rebecka och fortsätter:

– Nu har vi bott här i ett år och nu har vi gjort om nästan varje rum.

Nyligen blev senaste projektet klart, nämligen köket. De gör det mesta av renoveringarna själva, med hjälp av familj och vänner.

– I köket fick vi sänka taket för att det var så snett. På två meter skilde det åtta centimeter. Vi har märkt flera saker ju längre vi bor här, säger Robin.

Köket är det senaste som har renoverats i huset. Robin Hjertqvist och Rebecka Sköld Martini kände att det verkligen behövdes. De har skapat mer förvaring och fått en ljusare känsla.

Bild: Alexandra Sundberg

Var trivs ni bäst i huset?

– För mig är det nog lite det som är nytt. När vi hade gjort vardagsrummet trivdes jag bäst där, sen matsalen och nu är det köket. Köket var inte alls roligt innan, men nu är det kul att vara här. Annars trivs jag nog bäst i vardagsrummet, säger Rebecka Sköld Martini.

Annons

Annons

– Jag tycker att matsalen är trevlig. Det har nog mer med stämningen att göra. Oftast äter vi här med våra vänner, har julbord eller brasan tänd. Det är mer socialt här inne. Sen har jag min skivspelare här också, säger Robin Hjertqvist.

Köket är en av Rebecka Sköld Martinis favoritplatser i huset.

Bild: Alexandra Sundberg

Robin Hjertqvist startar gärna skivspelaren i matsalen. Här trivs han bäst.

Bild: Alexandra Sundberg

Trots att de bor i Gamla stan, som innebär mycket liv och rörelse, så tycker Rebecka och Robin att det ändå är ganska lugnt. På innergården, i den lilla trädgården, märker de inte av någon trafik eller personer som går förbi.

– Det är väldigt avskärmat, trots att det är så nära stan. Det känns inte som att vi bor mitt i stan, säger Rebecka.

Huset är omkring 200 år gammalt. 1979 blev exteriören byggnadsminnesmärkt, vilket innebär att den inte får hanteras hur som helst. Friare regler gäller invändigt.

I ett år har Robin Hjertqvist och Rebecka Sköld Martini bott i Nordströmska gården i Gamla stan. Ett hus som sticker ut i mängden.

Bild: Alexandra Sundberg

När Rebecka och Robin har gjort sina renoveringar har de velat lyfta fram det gamla i huset. Även om det var detaljer som inte fanns där från början. De har till exempel satt in högre eller andra lister för att ge rummen en äldre känsla.

– I övrigt tror jag inte att jag har någon speciell inredningsstil. Jag vill få in en bra känsla mer än en stil. En varm och ombonad känsla. Inte bara antika grejer, utan en kombination med modernt för att det ska kännas hemtrevligt, säger Rebecka.

Annons

I samband med köpet för ett år sedan startade Rebecka Sköld Martini ett Instagramkonto där hon lägger upp bilder på hur det ser ut inne i huset. Kontot finns under namnet: @nordstromskagarden

Annons

TIPSA OSS

Vill du eller känner du någon som borde vara med i vår "hemma hos-serie"? Tipsa oss då gärna via smt.se/tipsa eller skicka ett mejl till eksjored@smt.se.

Läs mer:

Följ med in i rosa huset i Gamla stan – 34 bilder och tv

Bildextra: Hemvändaren flyttar in i rektorsbyggnaden: ”Ett pampigt och häftigt hus”

Bildextra: Från ruckel till drömhus – se alla 14 bilder här: ”Huset höll på att falla sönder”

TV: Följ med in till Mats Danielsson – så här bor Etikettdoktorn: ”Förr snickrade jag mycket”

TV: Anrika poststationen blev till drömvilla – se alla 28 bilder

Annons

I sovrummet på ovanvåningen sitter gärna Rebecka Sköld Martini och katten Siri och myser.

Bild: Alexandra Sundberg

Gårdshuset i trädgården hyrs ut.

Bild: Alexandra Sundberg

Nästa projekt är att göra i ordning trädgården.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

I vardagsrummet är kakelugnen ett stort plus menar Robin och Rebecka.

Bild: Alexandra Sundberg

På framsidan är fasaden rosa och på baksidan är det en helt annat färg. Nästan som om det vore två olika hus.

Bild: Alexandra Sundberg

Ett av fönstren har tagits bort. Men det har man försökt att dölja genom att ha ett låtsasfönster på fasaden.

Bild: Alexandra Sundberg

När renoveringarna har genomförts har Rebecka och Robin tagit hjälp av familj och vänner.

Bild: Alexandra Sundberg

Nordströmska gården är byggnadsminnesmärkt.

Bild: Alexandra Sundberg

I flera rum har de satt in lister för att skapa en äldre känsla. Köket är ett sådant exempel.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Sovrummet på vindsvåningen. Här har de målat om och skapat förvaring.

Bild: Alexandra Sundberg

Från sovrumsfönstret går det att se kyrktornet.

Bild: Alexandra Sundberg

Utsikt mot norra delen av Gamla stan.

Bild: Alexandra Sundberg

I hallen på vindsvåningen finns timmerväggarna kvar. ”Det är charmigt när det bara är i den här hallen”, säger Rebecka och Robin.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

De gamla dörrarna tycker Robin och Rebecka är en fin detalj.

Bild: Alexandra Sundberg

Strukturtapet fanns i stort sett alla rum i huset. Något som Robin och Rebecka har tagit bort, förutom i ett rum. Där har de än så länge bara målat om i en annan färg.

Bild: Alexandra Sundberg

Det här rummet var tidigare orange. Det ville Robin och Rebecka snabbt ändra på. Mörkare färger platsar bättre i rummet som används som kontor.

Bild: Alexandra Sundberg

Det här rummet ska göras i ordning i framtiden, men det är inte högst upp på prioriteringslistan.

Bild: Alexandra Sundberg

I matsalen har det använts färgat spackel. En variant som de inte har någon annanstans i huset. Här samlas Robin och Rebecka gärna tillsammans med sina gäster.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Innan jul tapetserades hallen om, en tapet som ska ge en gammeldags känsla. En liknande tapet hittades vid renoveringen i köket.

Bild: Alexandra Sundberg

I vardagsrummet hänger en kristallkrona. ”Det skulle kanske inte passa lika bra i ett nytt hus”, säger Robin.

Bild: Alexandra Sundberg

Bilden på Siri fick Robin och Rebecka i julkapp. Den har en självklar plats i vardagsrummet.

Bild: Alexandra Sundberg

I vardagsrummet är kakelugnen i fokus. Därför har soffan riktats mot den. Här har paret Robin och Rebecka hunnit måla om två gånger.

Bild: Alexandra Sundberg

Köket är det senaste renoveringsprojektet, som nyligen blev klart. Renoveringen tog drygt två veckor.

Bild: Alexandra Sundberg

”Jag har alltid velat ha en köksö. Vi har försökt få in så mycket förvaring som möjligt på liten yta”, säger Rebecka.

Bild: Alexandra Sundberg

Till toppen av sidan